Преминете към основното съдържание

24 часа в добро настроение

Можем ли да виждаме в живота първо хубавото, а после проблемите?
Неврофизиолозите твърдят, че в сутрешните часове човек най-лесно се повлиява от позитивни внушения
Неврофизиолозите твърдят, че в сутрешните часове човек най-лесно се повлиява от позитивни внушения © iStock

Дори да ви се струва трудно, добре е да опитате няколко ефикасни упражнения по позитивна психология.

7 часа: Събуждане

Неврофизиолозите твърдят, че в сутрешните часове човек най-лесно се повлиява от позитивни внушения. Затова отделете време за спокойно навлизане в деня. Вместо веднага след събуждане да започнете с изброяването на неотложните задачи и неразрешените проблеми, съсредоточете се върху най-приятния ви ангажимент за деня – обяд с приятелка, покупка за дома... Не скачайте веднага, останете няколко минути в леглото и си мислете за това симпатично нещо, което предстои. Неусетно позитивната нагласа ще се настани в съзнанието ви.

10 часа: На работа

Пред вас е планираната работа за деня. За да преодолеете тревожността, затворете очи и си представете как това, което най-много ви плаши, протича по най-лошия възможен начин. Визуализирайте сцената като поставена в тъмносиня рамка. Това позволява на неясното притеснение да добие конкретен вид. Произнесете фразата: „Не искам това да стане така!”, после „изтрийте” образа. След кратка пауза си представете същата сцена в позитивен вариант и я поставете мислено в светла, блестяща рамка. Кажете на глас: „Точно така искам да стане!” Тази техника ще ви позволи да „вкорените” дълбоко желанията си и да се мотивирате за изпълнението им.

13 часа: Обедна почивка

Чувствате умора, хиляди идеи минават през главата ви. Преди да обядвате, направете разходка за около 20 минути, дори да е кратка обиколка из съседните улици. Ходете със сигурна крачка – нито прекалено бърза, нито прекалено бавна. Дишайте бавно и дълбоко, така че да усещате движението на диафрагмата. Така ще се освободите от натрупаното напрежение. Докато се разхождате, не изпускайте от очи нито един детайл и проявявайте любопитство, като че ли се намирате в чужда, непозната страна. Възхитете се на короните на дърветата, на цвета на листата им... Постепенно ще ви завладее приятно спокойствие. Замислете се за природните цикли, за смяната на сезоните. Идеята, че всяко нещо се обновява, вдъхва сили.

16 часа: Важна среща

В следобедните часове може да почувствате отегчение и желание да сте другаде точно когато имате важен професионален ангажимент. Не позволявайте у вас да се настани чувство на неудовлетвореност и тъга. Щом усетите такава тенденция, започнете играта „все едно, че” – все едно, че сте щастливи от работата, която имате, от деня, който е преминал, от атмосферата около вас... Вдъхновете се от примера на човек, когото познавате като оптимист. Превъплатете се в него за около 5 минути, усмихнете се, освободете се от напрежението в раменете. Изтананикайте си наум любима ваша песничка, почувствайте се по-леки. Постепенно ще ви завладее позитивизъм, който ще ви съпътства по време на важната професионална среща, която ви предстои. Вашето подсъзнание е в състояние да повлияе на психическото ви състояние.

18 часа: В уличното задръстване

Нервно ви е, бързате да се приберете, трябва да приготвите вечерята навреме, а колите не напредват. Това може да продължи дълго. Кипите отвътре - типично отрицателна реакция, основана на чувството за безсилие. Можете да му противопоставите една позитивна мисъл: „Скоро движението ще стане нормално и ще пристигна вкъщи навреме”. След това доразвийте „сценария”: „Може малко да закъснея, но децата ще ме чакат спокойно. Ще направя бърза вечеря, която ще им хареса.” Този начин да видите нещата не е по-малко реалистичен, просто представлява поглед от друг ъгъл.

21 часа: Вкъщи, на дивана

Дали пък не ви напада чувството, че денят ви е преминал напразно, сякаш нищо не сте свършили? По-добре си избройте наум нещата, които сте постигнали в живота си до този момент – образование, семейство, деца, работа, дом и т.н. Докато си мислите за изминатия път, акцентирайте на щастливите събития, на моментите, в които сте проявили воля и постоянство и с които се гордеете. Не забравяйте опита, който сте натрупали. Специалистите по позитивна психология смятат, че чувството за благодарност към постигнатото, към самия себе си позволява на преден план да излезе същественото, стойностното, така че да мотивира за бъдещето.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser