Преминете към основното съдържание

3 хитрини, които ще ви помогнат в отслабването

Тези научно доказани методи успяват да помогнат да ядем по-малко
© iStock

Сложете огледало в кухнята

Психолозите в Университета в централна Флорида, са стигнали до извода, че огледалото е много добър помощник с борбата с вредните хранителни навици. На участниците в експеримента им било предложено да избират между шоколадов десерт и плодова салата, както и да избират между това да се хранят в стая с огледала или в стая без огледала. След експеримента, участниците споделили, че салатата им е харесала без изключение, но за шоколаводия десерт не било също мнението - на тези, които го изяли, гледайки се в огледалото, не им се е сторил толкова вкусен, колкото на тези, които са го изяли в стаята без огледалата.

Според мнението на специалистите, огледалото показва на любителите на вредните храни, че те не са в съответствие със стандартите за здравословно хранене, а това предизвиква дискомфорт в тях. Това не им дава възможност да се насладят на сладкишите, например.

Подредена масата за хранене

Според изследователя Лени Вартанян, хаотичната обстановка е вредна за диетите. Това принуждава човек да си мисли „Всичко е извън контрол, защо да се сдържам в храненето?“

Направен бе ескперимент с жени, от които една част били оставени в чиста и подредена кухня, а други – в небрежна и разхвърляна. И в двата случая участничките се хранели с крекери, сладкиши и зеленчуци. Изследването показало, че втората група изяла с по 65 калории повече от първата.

За това, за да запазите формата си, е добре да се храните в добре подредена и тиха стая.

Тишина и спокойствие

Професор Райън Елдер е убеден, че това ще ни спаси от преяждане. Когато се храним под звуците на музика или на телевизор, ние не чуваме звуците от предъвкването, гълтането, схрускването и ядем повече.

Всичко се променя, когато слушаме или просто мислим (както уверяват учените) за звуците, които издаваме по време на хранене.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser