Преминете към основното съдържание

3 японски алтернативи на хюга

Срещаме датската философия на уюта, близостта с любимите хора и щастието от живота с нейните екзотични варианти от Далечния Изток
Естествени форми, пестеливост, природа!
Естествени форми, пестеливост, природа! © iStock

Манията по датската хюга беше само началото. Представяме ви три нейни актуални алтернативи, които също са посветени на усещането за тиха радост, блаженство и уют. Само че идват от далечна Япония!

Икигай

Мотото на тази японска концепция за живота е: „Открий истинската си страст, изпълни живота си със смисъл!“ А повече за нея можете да научите от книгата „Да изживееш своя икигай“ на Ектор Гарсия и Франсеск Миралес.


ИЗТОЧНАТА МЪДРОСТ В ПОСЛОВИЦИ


Икигай е пресечната точка между страстта, професията, мисията и призванието ви. Онова, заради което се събуждате рано сутрин и ставате. Пълна противоположност на датската хюга, както и на финландския тренд pantsdrunk! Вместо да мързелувате, изисква активно да търсите истинската си цел, а после и активно да й се посветите. По отношение на дизайна обаче, икигай и хюга намират допирателни в минимализма.

Уаби-саби

Подобно на икигай, хюга, а също и на шведската философия лагом, уаби-саби цени скромността. Това е изкуството да намираш красота в несъвършенството. Ключовата дума тук е „автентичност“.

Естествените форми на суровините, от които са направени предметите, ръчната изработка и оставянето на пукнатините и надраскванията, вместо да бъдат заличени, са все на висока почит при уаби-саби. Те не са недостатъци, а напротив – символи са на отминаващото време.

Шинрин-йоку

Японската версия на норвежкия friluftsliv в буквален превод означава „дървесно къпане“. Практиката се състои в това, да се потопите в атмосферата на гората и да се свържете с природата чрез 5-те сетива, за да използвате лечебните й свойства.

Д-р Цин Ли, автор на книгата „Шинрин-йоку. Изкуството и науката на горското къпане“, е провел редица изследвания, с които доказва, че прекараното сред природата време понижава кръвното налягане и стреса, повишава имунитета и настроението и удължава съня средно с по час повече.

В това отношение ширин-йоку донякъде напомня на норвежката философия за завръщане към природата friluftsliv. Намира допирателни и с датското изкуство на щастието хюга, където разходките сред природата е един от начините за пълноценна почивка.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser