Преминете към основното съдържание

3 мита за паник атаките и каква е реалността зад тях

Всичко е наред, не се задава апокалипсис, нито умирате, просто имате паник атака
© istock

Вървите си по улицата и изведнъж незнайно откъде ви връхлита неприятно и много интензивно чувство, парализиращ страх, който не можете да обясните. Почти се задушавате, в същото време ви се иска да крещите, някакъв човек ви гледа уплашено. Виждате отражението си в една витрина, лицето ви е яркочервено.

Всичко е наред, не се задава апокалипсис, нито умирате, просто имате паник атака.

МОЖЕ ЛИ СТРЕСЪТ ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В УБИЕЦ?

Съществуват не едно и две погрешни схващания относно паник атаките. Някои хора се срамуват от това, което преживяват (нерядко пристъпите се случват на обществено място), други отъждествяват паник атаките с психично заболяване (абсолютно всеки човек може да получи такъв пристъп), трети са готови да звънят на 112. За да бъдат премахнати стигмата и неразбирането, е важно да отделим митовете от реалността. Ето кои са три от най-разпространените сред тях.

Мит 1: Всички паник атаки изглеждат еднакво

Реалност: Паник атаките могат да бъдат преживявани по различен начин

До голяма степен паник атаките зависят от личните преживявания и опита на човека. Сред най-честите симптоми са: задушаване, сърцебиене, чувство за загуба на контрол или на безопасност, болка в гърдите, гадене, виене на свят. Но има и други: плач без очевидна причина, зачервяване на лицето, изпотяване. Могат да се срещат поединично или в различни комбинации.

ЖЕНИ, НЕ БЪДЕТЕ ПРЕКАЛЕНО МИЛИ И ДОБРИ, ЗА ДА НЕ ИЗТЛЕЕТЕ В ЕМОЦИОНАЛЕН БЪРНАУТ!

Мит 2: Паник атаките са умишлено преувеличена реакция

Реалност: Паник атаките не са нещо, което хората могат да контролират

Пристъпите са неудобни, неволни и често се случват без предупреждение. Често могат да бъдат предизвикани от стресови събития, както и от неуточнени стимули или промени в околната среда. Почти винаги обаче на пръв поглед нямат логично обяснение. И не, човекът срещу вас изобщо не разиграва драма, за да привлече внимание, напротив, той се притеснява от това, което се случва.

Мит 3: Хората с паник атака имат нужда от помощ, вкл. медицинска

Реалност: Човек с паник атака не е в непосредствена опасност

Ако ви се случи да сте близо до човек, който преживява паник атака, и запазите спокойствие, колкото и страшно да изглежда, бихте могли да го попитате как да му помогнете. Съобразете се с неговия отговор, какъвто и да е той. Почти е сигурно, че ще ви каже, че може да се справи сам, и това наистина е така. Много хора са разработили свои собствени трикове за спиране на паник атаките си и имат готов план за действие в такива ситуации.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser