Преминете към основното съдържание

3 неща, които могат да доведат до напълняване през есента и как да го избегнем

Опасно време за фигурата

Дори и да обичате есента, трябва да признаете, че е странно време. Дните са по-кратки и по-студени, а плодовете са по-малко. Тялото ни изпитва стрес от такива промени и неусетно за нас започваме да трупаме излишни килограми.

Ето някои причини за това.

1. Повишен стрес

Лятото приключи и с него дойде това, което психолозите наричат „усещане за връщане в училище“. Обикновено през това време на годината има много срещи, дейности, крайни срокове, пътувания до училище (ако имате деца) и така нататък. С други думи, стресът, който тялото ни изпитва с настъпването на студеното време и недостиг на витамини, се увеличава. Според проучване, публикувано в Journal of Molecular Biochemistry, през есента преяждаме и избираме по-малко здравословни храни, когато сме под стрес.

Как да намалим нивата на стрес

Упражненията и ходенето намаляват нивата на хормона на стреса кортизол, точно както медитацията или упражнения за дишане.

2. Захладня

През студения сезон спим повече, което като цяло е добре за здравето ни, но това води и до намаляване на общата ни активност. Не всеки има желание да спортува на открито в дъждовно време. За съжаление, намаляването на нивото на активност означава, че изгаряме по-малко калории.

Как да останете активни през по-студените месеци

„Ако сте фен на упражненията на открито, помислете за подходящо облекло“, казва д -р Крис Море. - Ако не обичате заниманията навън, запишете се на онлайн клас с треньор. Много спортни клубове предлагат виртуални занимания. Или използвайте едно от стотиците спортни приложения, които предлагат разнообразни тренировки."

3. Глад за калорични храни

Есента е времето за понички с шоколад, греяно вино, ароматни супи и топли ястия от месо. Добавете към това и факта, че вече сме извадили уютните си големи пуловери и ядем сладкиши през цялото време, за да се справим с есенната тъга.

Как да се насладите на любимата си есенна храна по-здравословно

Съветът „умереност във всичко“ работи целогодишно, независимо от сезона. Опитайте да ядете повече зеленчуци - добавете тиквички към пастата си и яжте салата и зеленчуци всеки ден. Друг трик: намалете размера на порцията. Изследване от 2020 г., публикувано в International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, показва, че хората приемат по-малко калории, когато чиниите и порциите им са по-малки от обикновено.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser