Преминете към основното съдържание

3 съвета как правилно да разпределяте времето и приоритетите си

И да ви остане време и за вас
© iStock

Няма време за губене

В книгата си „Есенциализъм: по-малко, но по-добро“ писателят и психолог Грег Маккеон казва: „Трябва да осъзнаем, че ресурсите ни са ограничени и че е много важно да разпределяме приоритетите си. Затова трябва постоянно да си задаваме въпроса: „Искам ли да се занимавам с това?“.

Най-ревностните пазители на времето – есенциалистите, не се страхуват да кажат „не“, стремят се към уважение, а не към популярност и повтарят, че никой не може да успее да се справи с всичко, към което се стреми, и да получи всичко, което желае.

Знаете ли, че в миналото английската дума priority се е използвала само в единствено число и е означавала това, което наистина е най-важно. Но през XX век е времето на приоритетИТЕ. И така сами забиваме нож в гърба на своето спокойствие и душевен комфорт.

Работата не е най-важната

В книгата „Как да работите по 4 часа седмично“ един от най-популярните автори по лична продуктивност, Тим Ферис, дава три отлични препоръки за истинския лентяй, който не желае да губи по 24 часа в денонощието, за да работи:

  • Поставяйте си нереалистични, луди, различни цели – там има по-малка конкуренция.
  • Ценете времето си. Забравете за това, което не е интересно или не е актуално, тръгнете си, ако ви е скучно. А това означава да не дочитате някоя книга, ако тя не ви грабне в началото например.
  • Използвайте стреса като инструмент за получаване на допълнителна мотивация. Понякога, за да излезете от зоната си на комфорт и да се движите напред, ви е необходим шут отзад. Критикуват ви? Не вярват във вас? Дошло е време да докажете на тези хора колко много грешат.

Минимизирай това

Лео Бабауте е на 46 години. Той живее в Сан Франциско с жена си и шестте си деца. Лео е писател, журналист и блогър, създател на проекта Zen Habits, където развива идеята за минимализма и продуктивността. Няколко години поред блогът му влиза в топ 25 на най-добрите блогове на списание Time. Интересен факт е, че той е изключил възможността публикациите в блога му да бъдат коментирани и дори харесвани. Причината за това е, че не иска да си губи времето, за да чете коментари и да им отговаря. Той е човек, който е осъзнал лимита си, затова на сайта му пише, че не може да поема повече проекти. Определено необичаен подход в съвременния инфлуенсърски свят, в който няма лимити.


КАК ДА НАМЕРИТЕ НЯКОЛКО ЧАСА СВОБОДНО ВРЕМЕ ВСЯКА СЕДМИЦА


Изводът е да правите по-малко неща, но по-качествено, да се концентрирате върху важното, да се научите на устойчиво внимание, да не задържате в себе си лоши мисли и да общувате с приятни хора. Не е невъзможно, нали?

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser