Преминете към основното съдържание

3 винтидж филма за любовта

Вижте защо все още сме влюбени в тези класики
"Отнесени от вихъра"
"Отнесени от вихъра"

Най-яркото, необяснимо и едновременно просто и дълбоко, изпепеляващо чувство, което не подминава нито един човек, е любовта. Тя винаги е била и ще бъде централна тема за кинематографията. За титлата „най-добрата любовна история“ са се борили редица заглавия като „Ромео и Жулиета“, „Титаник“, „Мръсни танци“, „Тетрадката“, „Гордост и предразсъдъци“, „Хубава жена“, „Безсъници в Сиатъл“ и много други. Списъкът е безкраен. Но има такива, които независимо от времето, в което са създадени, остават вечни класики. Представяме ви три любими на ELLE заглавия.

„ОТНЕСЕНИ ОТ ВИХЪРА“

Режисьор: Виктор Флеминг

В главните роли: Вивиан Ли, Кларк Гейбъл

Година: 1939

Екранизацията на този безсмъртен роман за любовта на Маргарет Мичъл се е превърнала в един от най-касовите филми в историята на киното. Главната героиня Скарлет О'Хара е безгранично влюбена в Ашли Уилкс, който я отхвърля, като й приписва лекомисленост и недалновидност. Плейбоят на Америка Рет Бътлър се оказва случаен свидетел на диалога между Скарлет и Ашли. Той страстно обича момичето, което се отличава от тълпата добри момичета. Рет решава, че Скарлет ще бъде негова жена. Продължението го знаете...

„КАЗАБЛАНКА“

„Казабланка“, „Казабланка“

Режисьор: Майкъл Къртис

В главните роли: Хъмфри Богарт, Ингрид Бергман

Година: 1942

Началото на Втората световна война, Мароко. Рик Блейн се среща с бившата си любовница Илза Лунд и нейния съпруг, който е търсен от нацистите. Съдбата на двойката е в ръцете на Рик: той може да им осигури документи и да им помогне да избягат или да „задържи“ Илза, която все още обича. Вътрешният конфликт се превръща в тежко, но правилно решение. Някога циничният и егоистичен Рик поставя на първо място не своите интереси и чувства, а съдбата на бегълците.

„НОЩИТЕ НА КАБИРИЯ“

„Нощите на Кабирия“, „Нощите на Кабирия“

Режисьор: Федерико Фелини

В главната роля: съпругата на режисьора Джулиета Мазини

Година: 1957

Кабирия е проститутка от Рим, която отчаяно търси любовта. Тя е обиждана и използвана от мъжете, но това не сломява духа й. Дори и след жестокия удар на съдбата във вид на предателство от страна на нейния любим Оскар, Кабирия не престава да вярва в Голямата Любов. Тя върви по улиците с гордо вдигната глава и се усмихва.

Автор Люба Вангелова

Още по етикети

филми , любов , култура
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser