Преминете към основното съдържание

4 истини за секса в дългогодишните отношения

Никой не иска да си ги признае

© iStock

Ако прочетете само заглавията по кориците на списанията, може да си създадете съвсем различна представа за критериите за добър сексуален живот. Много лесно може да се разтревожите за връзката си, ако представите ви са формирани изцяло от статиите.

Подобно на любовта, романтиката и брака, културата ни е изпълнена с погрешни схващания за това какво е реалистична, здрава, устойчива сексуална връзка. Вменява ни се представата, че „трябва“ да се чувстваме лудо влюбени в партньора си всеки ден и за вечени времена и че не бива да изпитваме съмнение за това дали сме с „правилния“ партньор. В плен сме на мнението, че ако не правим секс три пъти седмично, значи има нещо нередно с връзката ни.

Много хора споделят пред психотерапевти своите страхове, тревоги и несигурност за топва какво се случва и какво не се случва в спалнята им. Селектирали сме някои от изводите, които те са направили. Когато узнаете какви са, може да поемете дълбоко въздух и да си отдъхнете за връзката си и сексуалния си живот, какъвто и да е той.

Ето някои истини за секса в двойката.


1. Добър сексуален живот в двойката е това, което харесва и на двамата.

За някои двойки това означава секс три пъти седмично, а за други – веднъж месечно. Всяка двойка е различна и уникална и има различни нужди и и ритъм. Това означава, че сексуалният живот на една двойка не се повтаря с този на друга.

2. Винаги единият партньор е по-сексуален от другия.

Често единият партньор иска повече секс от другия и сме склонни да мислим, че обикновено това е мъжът. Но не винаги това е вярно. Ако сте наясно с това, отношенията ви може да са различни. Предизвикателството е да намерите начин да запазите сексуалното си влечение и да сменяте ролите си постоянно.

3. Сексът не е само това, което се случва в спалнята.

В културата на категоризиране и робуване на клишета е прието да се смята, че сексът е това, което се случва между чаршафите. Този начин на мислене обаче обезмисля флиртовете, целувките в кухнята, ласките и другите форми на сексуална привързаност.

4. Сексът не е само за единия пол

Научени сме да приемаме, че не се брои, че сме правили секс, ако не стигнем до оргазъм. И то, ако и двамата не стигнат до оргазъм. Това е много ограничено виждане за нещата! Сексът обаче, както вече стана ясно, не е само това. Сексът са целувките, милувките, погледите, докосванията. Това са разнообразните начини, по които двамата изразяват сексуалното си привличане един към друг. Начините, по които изследват сексуалността си. Емоционалната безопасност винаги изключва реалната сексуална връзка. Но да лежите голи един до друг и да се държите за ръце са едни от най-красивите моменти в интимното общуване на двойката.


Факт е, че повечето дългогодишни двойки в един или друг момент изпитват затруднения в сексуалната си живот. Изходът е да не се сравнявате с други двойки и да попадате в плен на фалшиви фантазии за безупречен интимен живот. Говорете открито за секса, за желанията си, за очакванията си, за срама и за страховете.


messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser