Преминете към основното съдържание

4 мита за причинителите на целулита

Наистина ли газираните напитки причиняват целулит и други въпроси засягащи портокаловата кожа
© iStock

Целулитът е един от многото козметични проблеми, който може да се избегне с помощта на кремове или масажи. Tой се среща най-вече при жени, чиито нива на естроген намаляват или са вече в менопауза. По-ниските нива на естроген са причина за намалена циркулация на кръвта, за по-некачествено снабдяване на тъканите с кислород и хранителни вещества. Това води до намаляването на нивото на колаген и на увеличаване на мастните клетки. Така се появяват неравностите по кожата. 

Но какво се говори за "портокаловата кожа" и кои са популярните митове за нея?

Говори се, че: 

Газираните напитки причиняват целулит

В действителност, газираните балончета, които съдържат в любимите ни напитки, не могат да провокират развитието на целулит - това е мит. Не можете да свържете появата на целулита с консумирането на газирано. Това може да се случи, ако една жена постоянно пие сладки напитки. Захарта в състава много бързо се абсорбира в кръвта, а неизразходваните калории се трупат върху бедрата. Е, ако смятате, че подкожните инжекции от въглероден диоксид помагат да се отървете от целулита, тогава слуховете за газираните напитки като причина за целулит са очевидно преувеличени, така че можете свободно и спокойно да се наслаждавате на този тип охлаждащи питиета. Ако все пак имате колебания относно захарта, то водещите международни производители на газирани напитки вече предлагат и нискокалорични и варианти с 0 калории от своите продукти, които са решене на проблемите на всички дами, които искат, но не могат да се откажат от любимите си вкусове.

© iStock

Слабите жени нямат целулит

Целулит имат всички момичета и жени. Особено очевидно е това, когато ги видите по бански. Според лекарите целулит има всяка жена, независимо от килограмите й. Просто във всяко тяло той е в различна степен на развитие (в една от четирите си форми). На видимостта на неравностите се отразяват различни фактори: възраст, негативно влияние на околната среда, стрес, постоянни колебания на теглото...

Домашният антицелулитен масаж не помага!

Всичко зависи от качеството на масажа! За да се разбият подкожните мазнини бързо и качествено е нужен апарата като LPG например. Или ежедневен 60-минутен дълбок масаж. Но да си направите пълноценен масаж сами на себе си не винаги е добре. Добре е да усвоите някои антицелулитни техники. Чувството на дискомфорт няма да ви напусне през цялото време на самомасажа, имайте го предвид! Заредете се с търпение – резултатите може да дойдат след месеци.

Кофеинът причинява целулит

Ако постоянно пиете напитки и продукти, съдържащи кофеин (кафе, чай, тъмен шоколад и др.), можете сериозно да повредите бъбреците, черния дроб, стомаха. Ще бъдете нервни и ще имате проблеми със съня. И всичко това, в крайна сметка, води до образуването на целулит.

Всъщност, кофеинът, съдържащ се в кафето и в по-малка степен в чая, ускорява основния метаболитен процент - скоростта, с която изгаряме калории. Въпреки това, в големи дози, тя причинява стесняване на малките кръвоносни съдове и по този начин косвено може да допринесе за появата на целулит.

© iStock

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser