Преминете към основното съдържание

4 причини да ни се появяват пигментни петна

Овладяването на някои от тях е напълно постижимо
© iStock

Със слънцето шега не бива, особено през лятото. Но истината е, че когато говорим за хиперпигментация, причините за появата й може да са и други. А установяването им е особено важно за ефективното лечение.

1. Хормонален дисбаланс

Главен виновник е естрогенът. Той се отделя в големи количества по време на бременността, както и при прием на противозачатъчни. Този женски хормон стимулира меланоцитите да работят извънредно и да създават мелазма или пигментни петна.

2. Нараняванията върху кожата

Например пъпка или изгаряне. Те могат да доведат до поява на по-тъмно петно, наречено поствъзпалителна хиперпигментация. Алергиите също могат да причинят неравномерен тен.

3. Стресът

Причина за неравния тен е и стресът и особено недоспиването. Просто организмът ни не успява да се избави от натрупаните токсини (а това става, докато спим), което причинява възпаления в кожата, а оттам и тъмни петна върху нея.

4. Слънцето

Обичайният заподозрян, UV лъчите, увреждат ДНК на кожните клетки, което ги поставя в режим на постоянна защита от слънцето. Това стимулира нарастването на пигментирани клетки, които се наричат слънчево лентиго. Имайте предвид, че продукти като копър, магданоз, горчица, смокиня и цитруси повишават фоточувствителността на кожата.

 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser