Преминете към основното съдържание

4 причини защо не бива да проверяваме симптомите си в интернет

Имате някаква непривична болка, но ви се струва, че не е чак толкова сериозна, за да отидете на лекар. Или поне не преди да се „консултирате“ с Google. Вижте какви рискове крие това поведение и в кои случаи само е добре да търсим здравна информация в глобалната мрежа.

Защо не трябва да проверяваме симптоми в Google

1. Има твърде много информация онлайн

Проблемът с д-р Google е, че той вероятно ще ви даде доказателства за всяка теория, която имате. Това води до по-голямо объркване, вместо до реален отговор. Докато студентите по медицина изучават различните заболявания, често усещат, че имат симптомите на дадено състояние. За да не станете жертва на самовнушение, добре е да консултирате симптомите си с лекар.

2. Вероятно нямате медицинско образование

Не е изненада, че интернет е пълен с дезинформация. Поради това много медицински специалисти са на мнение, че обикновено това не е добър ресурс за самодиагностика. Това е така, защото здравната информация е трудна за обосноваване и не е персонализирана. В допълнение, много заболявания имат подобни симптоми, например COVID-19 споделя симптоми с грипа, който пък споделя симптоми с обикновената настинка. За някой, който не притежава медицинско образование, може да бъде опасно да разчита на интернет или пък може да преживее ненужни тревоги, ако му се довери.

3. Всеки организъм е различен

Що се отнася до вашето лично здраве, дори и информация, която е достоверна и от надеждни източници, може да не се отнася конкретно до вас. Тялото на всеки е уникално и реагира различно на различни медикаменти и лечения. Най-добре е да говорите с лекар, който познава вас и вашата медицинска история, за да получите правилно и ефикасно лечение.

4. Може да предизвика безпокойство

Интернет е много полезен за доста неща, но много сайтове са непълни или имат невярна информация. Всеки човек има различна медицинска история и симптомите за различни заболявания често могат да се припокриват, затова е трудно да се прецени какъв е проблемът без консултация с лекар. Твърде лесно е да попаднете в капан от потенциални причини, които съответстват на симптомите ви и това може да породи ненужно безпокойство у вас.

Кога е добре да се консултираме с Google

1. След като вече сте били на лекар

Макар че не трябва да използвате интернет като първа стъпка в диагностицирането на здравословен проблем, може да бъде полезно да потърсите повече информация, след като вече сте били на преглед при специалист. За да съберете наистина адекватна допълнителна информация, добра идея е да попитате и лекаря си от кои сайтове е добре да прочетете повече.

2. За да бъдете в крак с развитието на медицината

Макар да не е точното място за диагностициране на заболявания, интернет е полезен инструмент за учене. Препоръчително е все пак да се чете от достоверни източници, тъй като има много противоречива информация в интернет.Надеждни източници могат да са уебсайтове на медицински заведения и институти, университети, специализирани здравни библиотеки и др.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser