Преминете към основното съдържание

4 съвета как да НЕ натрупвате мускули

Всяка тренировка има различен ефект
© iStock

Много жени се страхуват от фитнеса, защото смятат, че тренировките с уреди ще гуи превърнат в бледо копие на културисти. Мускулестите ръце са далеч от женствеността, но има начин да избегнете този ефект. Вижте нашите 4 съвета как да не се превърнете в планина от мускули.

Хранене

Не е тайна, че за да натрупат мускули, много културисти спазват специална хранителна диета. За да предотвратите натрупването на мускули, достатъчно е да избягвате храните, които потенциално биха могли да задействат растежа им. Такива са например комбинациите между извара и домати или на голям брой храни, които съдържат фибри и млечни продукти. Хранете се с повече пресни плодове и зеленчуци и избягвайте газираните напитки. Информирайте се за така нареченото „спортно хранене“ и се ограничавайте от конкретните хранителни продукти.

Генетика

С този „проблем“ едва ли може да се справите, но ако сте предразположени към изразени мускули, независимо дали у дома или във фитнеса, добре е да избягвате тежките натоварвания. Акцентирайте върху малките тежести и тренирайте по-скоро за тонус, а не за подобряване на резултатите.

Индивидуална програма

Работа с треньор е първото нещо, което трябва да направите, ако не стъпвате често в залата и особено, ако имате конкретни цели. Индивидуалният режим е съобразен с особеностите на всяко тяло, като изискванията за един и същи ефект при различните видове мускулатура, са много различни. Треньорът ще ви помогне да избегнете натрупването на мускули.

Видове тренировки

Всеки спорт и всеки вид натоварване имат своите плюсове и минуси. Например пилатес, йога и каланетика в никакъв случай не помагат за натрупването на мускули. Те са прекрасни за поддържането на техния тонус. Във всеки тренировъчен график обаче трябва да присъстват упражнения със средна натовареност и интензивност, тъй като те са полезни за сърцето.

Автор Люба Вангелова

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser