Преминете към основното съдържание

4 вредни навика, които ни състаряват повече от възрастта

Защо сивата кожа и бръчките понякога идват по-рано?

© iStock

Повече от 20% от хората на Земята са с вече побеляла коса преди да навършат 30 години. И макар това да не е директен знак за остаряването, оказва силен ефект върху психиката ни – така се появяват първите бръчки около очите.

Малко хора се замислят как някои безобидни на пръв поглед навици оказва негативно влияние върху биологичния ни часовник. Освен прекаления загар (главен активатор на фотостареенето на кожата) има няколко основни момента, за които трябва да сте наясно, ако не желаете преждевременно да посещавате козметика си в търсене на еликсир за вечна младост.

ЗАСЕДНАЛ НАЧИН НА ЖИВОТ

Учени от Университета в Калифорния публикуваха изследване в American Journal of Epidemiology, посветено за заседналия начин на живот, който ускорява стареенето на клетките. При това „скоростта“ е впечатляваща – жените, които изкарват 8 часа пред компютъра изглеждат с 9 години по-възрастни от биологичната си възраст. Но не се паникьосвайте – 30 минути разходка пеша на ден удължава живота с 5 години, а качването по стълбите внася „поправка“ в негативите.

СМАРТФОН

Една от причините за преждевременното остаряване на кожата е ежедневното ползване на мобилни устройства. Излъчването от екраните разрушава колагена в кожата, тъй като води до преждевременно фотостареене. Още един страничен ефект е отпускане на лицевия контур, което се наблюдава в 77% от хората, които имат смартфони. Знаете – по-голямата част от времето изкарваме с полунаведена глава над телефона.

АЛКОХОЛ

Струва ли си да напомняме, че честата употреба на алкохол има пагубно влияние върху красотата ви?! Особено силно е това влияние върху косата и кожата! Ако на 20+ имунната система се възстановява доста бързо, на 30+ и на 40+ визуалните последствия от махмурлука не са приятни. Трудно ще ви спасят и хидратиращите маски за лице. Прекалената консумация на алкохол в зряла възраст е причина за прогресираща загуба на памет. Някои напитки – като червено вино – имат благоприятен ефект за сърдечно-съдовата система, ако се употребяват в умерени количества. Но е доказано научно, че хората, които не пият капка алкохол страдат по-рядко от целулит и имат по-висок процент влажност на кожата.

ТЪГА

Глобално изследване на компанията Steelcase , в което участват 12 000 работещи доброволци от цял свят, доказало, че по-голяма част от жените са под стрес и изпитват трудности в концентрацията. Това води до натрупване на постоянна умора, липса на лична мотивация, а следствието от това е бързото остаряване. Как да се ободрите и да се почувствате щастливи?

„Вземете си домашен любимец!“ - казват нюйоркските лекари. Според тях собствениците на домашна котка са подложени на по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания. А собствениците на кучета са с по-високи нива на благосъстоятелност и имат по-леко отношение към живота. Тези, които гледат морски свинчета например са с по-добри навици за комуникация. Положителната нагласа и психичното отпускане отпускане се отразява веднага на еластичността и на цвета на кожата на лицето.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser