Преминете към основното съдържание

4 заблуди за здравословното хранене

Смутита, кисело мляко и пилешко – не е толкова просто

© iStock

1. Да пиете смути всеки ден

Да си правите смутита и да изстисквате сокове всеки ден – това не е толкова добре, защото по този начин унищожавате влакната, с помощта на които удължавате процеса на храносмилане. По този начин фруктозата попада по-бързо в кръвта, повишава кръвната захар, съответно и отделянето на инсулин. Подобни резки амплитуди са вредни за организма, затова постарайте се да не пиете смутита и сокове на празен стомах и ограничете приема им само в продължение на една седмица. Всичко трябва да бъде в умерени количества.

2. Овкусено кисело мляко

Една от най-популярните леки закуски не е толкова безобидна. Всичко опира отново до количеството на преработена захар, която е добавена в продукта. Избирайте кисело мляко, което да е чисто, без захар и без примеси и ароматизатори. Шепа пресни ягоди ще подобри вкуса му много повече.

3. Пилешко месо в ресторант

Може би ви се струва, че това е диетично ястие, но има подводни камъни. Много ресторанти (без да включваме истински реномираните и загрижените за храната, която предлагат) купуват пилешкото месо от птицеферми, в които се използват хормонални добавки в храната. И, ако пуйката отлично преработва „излишните“ хормони, то кокошката е с най-лошият показател в това отношение. Освен това, количеството манзина и масло, в което се готви е твърде тежко за панкреаса ни. Диетолозите съветват да консумирате пилешко само ако е домашно приготвено и по възможност на грил.

4. Протеинови десерти

Виждайки съдържанието на десертите като ядки и семена, смятате, че това е идеалната закуска. Практически всички десерти съдръжат подсладители, оцветители, палмово масло и са покрити с шоколад и сухо мляко. Най-добре закусвайте със сурови ядки.


messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser