Преминете към основното съдържание

4 зърнени култури, които са модерни

С всяка една от тях може да замените киноа!
© iStock

Тези древни зърнени храни съдържат повече протеини от киноа и са на път да се превърнат в новата тенденция в храненето.

Киноа е сред водещите зърнени култури, които доставят необходимите за здравето на организма хранителни вещества като протеини, фибри, минерали и не съдържа глутен. Но се оказва, че тя има голяма конкуренция по отношение на тези показатели. Така че, докато киснете вашата киноа, прочетете с какво може да разнообразите храненето си следващия път.

Амарант

В зърната от амарант се съдържат точно толкова протеини, колкото и в киноата. Амарантът има специфичен вкус на пръст и при готвене не губи формата си, а омеква. Това дава приятно усещане, докато го ядете, защото неговата хрупкавост се запазва. Амарантът се използва като заместител на глутен и съдържа незаменими аминокиселини.

Теф

Тези зърна имат леко сладък вкус, а съдържанието на протеини е същото като при киноата. Тертът е толкова малко зърно, поради което се смята, че името му произлиза от древната амхаркса дума, която означава „загубени“. Зърната теф съдържат и 8-те незаменими за човека аминокислеини. Съдържа и много желязо, калций и фибри. Теф е чудесен заместител на маковото семе, използва се и вместо царевично брашно.

Камут

Зърната на тази култура наподобяват пшеница и съдържанието на протеини също е конкурентно на това в киноата. Лесно смилаема, тази храна е подходяща за диети. Зърната камут съдържат селен, който трудно може да се синтезира в организма по естествен път. Камутът съдържа глутен, но в сравнение с пшеницата нивата му са с около 40% по-ниски.

Лимец

Тази зърнена култура съдържа изключително високо съдържание на протеин и в това отношение е с водеща роля сред останалите подобни култури. Лимецът се готви много лесно, а зърното му остава пухкаво и оформено. Той е една здравословна алтернатива на ориза.

Автор Люба Вангелова

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser