Преминете към основното съдържание

43 хиляди евро за обувка на Мария-Антоанета

Аукционната къща Osenat продаде едната копринена обувка на императрицата

Обувката на Мария-Антоанета беше продадена на търг тази неделя за 43 хиляди евро. Изработена е от коприна и ярешка кожа, украсена с панделки и допълнена от кожена подметка. Токът е висок почти 5 сантиметра и е покрит с матова сива кожа. На него с мастило е написано: „Пантофката на Мария-Антоанета, подарен на мосю дьо Воази.”. Артефактът се предава от поколение на поколение в семейството на една от прислужниците на Мария-Антоанета. Очакваше се, че обувката ще бъде продадена на цена от около 8-10 хиляди евро, но в крайна сметка премина границата от 40 хиляди.

Обувката беше част от търга „Кралското семейство във Версай”, който включва и дървената карета, в която Мария-Антоанета е транспортирана до затвора, където е държана след ареста си до екзекуцията си през 1793 година. Мария-Антоанета е най-малката дъщеря на австрийския император Франц I и Мария Тереза и става последната кралица на Франция - тя и съпругът й Луи XVI са осъдени и екзекутирани с гилотина по време на Френската революция.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser