Преминете към основното съдържание

5 биографии, които впечатлиха ELLE

Модният редактор Димитрина Иванова споделя кои истории в романи оставят следа

Биографиите и автобиографиите са изкушение за онези, които искат да се ровят в болката и в радостта на хората, които са оставили огромна диря след себе си. Но истинските истории са такива – свалят звездите на земята, крият се зад успеха и свалят маските. Причиняват страдание, попиват сълзи, смеят се и казват истини. Нашите истини.

Романът на Зелда Фицджералд – Терез Ан Фаулър

Романът на Зелда Фицджералд – Терез Ан Фаулър, изд. Обсидиан

„- Ако склоня на този план, значи ще играем роли, това ли ми казваш? Все едно сме на бала с маски у дома.

Скот ми подаде чаша шампанско.

- Само че този път ние сами си пишем ролите.“

Това са те, Зелда и Скот Фицджералд - деца, нетърпеливи да изживеят живота и да опознаят любовта; бохеми, потънали в безкрайния празник в Париж на 20-те; писатели, които пишат роли не само за другите, но и за себе си. В тази книга една от най-красивите, но и най-противоречиви любовни истории, е разказана с думите на Зелда. Нежни, дръзки и обезоръжаващи, като самата нея. Сякаш демоните, с които се бори през по-голямата част от живота си, се стопяват в поредната чаша шампанско, която тя, танцуваща в бляскава рокля, отпива елегантно в компанията на Хемингуей, Пикасо, Гертруд Стайн и Жан Кокто. В Париж, разбира се, „с павиранте улици, мириса на печени ядки и горящи въглища и каменните фасади със скулптури и барелефи“. Точно както ни я представи и Уди Алън в „Полунощ в Париж“, спираща дъха и своенравна. Като любовта.

изд. Обсидиан

Просто деца – Пати Смит

Просто деца – Пати Смит, изд. Махалото

60-те години, Анди Уорхол, поп арт, Джими Хендрикс, свобода, хотел „Челси“ - време, в които много от нас са искали да живеят. Не, че тази книга би ви отказала от тази идея, но поне ще ви покаже, че зад успеха на истинския артист се крият повече разочарования, отхвърляне и мизерия, отколкото аплодисменти и навременни признания. Но когато не си сам в този път, трудността на битието се понася по-леко, „защото душите на човеците са изящни като украшения от стъкло, и също толкова чупливи.“ И Пати Смит е там до него – известният фотограф Робърт Мейпълторп, и събира парчетата на разбитото му сърце всеки път, когато той се впуска в безразборни връзки с мъже. Години наред двамата делят една от най-малките и мизерни стаи в хотел „Челси“, имат своя обща страст – мечтите, изкуството и смелостта да бъдеш себе си, и никога не й изневеряват. Докато смъртта ги раздели. На 9 март 1989 г. „Последният път, когато го видях, беше като първия. Спящ младеж, покрит със светлина“, пише в последните редове Пати, която посвещава тази книга на него – на Робърт, на истината и на изкуството му, което никога няма да изчезне.

изд. Махалото

Магът: Биография на Паулу Коелю – Фернандо Морайс

Магът: Биография на Паулу Коелю – Фернандо Морайс, изд. Обсидиан

Защо книгите му се харесват, попита на шега един от преподавателите ми, когато мой колега защитаваше дипломната си работа върху творчеството му. Беше преди няколко години и може би точно в този въпрос се крие отговорът защо много хора около мен не искат изобщо да разлистят творбите му, превеждани и четени в цял свят. Не знам дали е „алхимик на думите“, но отварянето на завесата и разкритията за живота на писателя, които прави Морайс, несъмнено ще ви накарат поне малко да полюбопитствате за това какво се крие зад лъскавите корици, които винаги стоят на първия рафт. Затварян в „болнична тъмница“, потънал с години в мъглявината на марихуаната, пътуващ скитник из Америка и Европа, откриващ музикални таланти, бунтовник срещу властта, танцуващ с Дявола - Паулу Коелю винаги е следвал най-голямата си мечта – да бъде писател. И я постига. Още от малък водел дневници и ги отваря пред Фернандо Морайс, за да се види през други очи, „защото не е възможно да пишеш за себе си, без да оправдаеш грешките си и възвеличиш успехите си – това е част от човешката природа.“

изд. Обсидиан

Смъртта е непотвърден слух - Емир Костурица

Смъртта е непотвърден слух - Емир Костурица, изд. Колибри

Това е неговата изповед, там, от земята на сълзите - Сараево, през чиито улици ни прекарва и с които не му е трудно да се раздели. Само любовта и семейството го връщат там, но и точно те му помагат да избяга.

„Баща ми, той гледаше по-различно на нещата. Обичаше да казва:

Не трябва да станеш Фелини, бъди поне Де Сика.

Мама беше по-скромна.“

Това е гласът на Емир, ще го чувате във всеки един ред, гръмогласен, неопитомен като истински балканец. Като героите му в „Черна котка, бял котарак“ и „Ъндърграунд“. Не ни спестява нищо - от отекващия тътен на войната в Босна, през пътят му до голямото кино, наградите, приятелството с Джони Деп и признанието как винаги заспивал на „Амаркорд“ на Фелини, до срещата му с любовта и Мая. Това е Костурица, извън филмите, без право на втори дубъл.

изд. Колибри

Франсоаз Саган: Една легенда - Жан-Клод Лами

Франсоаз Саган: Една легенда - Жан-Клод Лами, изд. Рива

„Човек трябва да знае, че никога нищо не притежаваме освен кожата си, костите си и походката си, и, че имаме право да нямаме нищо“, изрича неприлично младата и загадъчна 18-годишна Саган, която току-що е покорила милиони читатели с романа си „Добър ден, тъга“. И тези думи ще бележат неусетно твърде краткия й, но бурен живот, пропит от алкохол, хазарт, наркотици и понесен по пътя на безсмъртието на високи скорости. Те са правопропорционални на глътките дързост, които се изливат изпод перото й. „Обединят ли се, думите се превръщат в предатели“, признава тя в романа си „Разхвърляното легло“, и използва необузданото си въображение, за да печели милиони, които после да похарчи на бързи обороти. В опита да пресъздаде цялата лудост и талант на „детето-чудовище“ Жан-Клод Лами разкрива и малко от слабостта и самотата, които писателката крие зад привидната си бунтарска самоувереност. Такава, каквато малко хора са я познавали.

изд. Рива

Автор Димитрина Иванова

Още по етикети

култура , книги
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser