Преминете към основното съдържание

5 домашни растения, които няма да успеете да убиете

Растенията в къщата не само носят естетичен комфорт. Зелените домашни любимци намаляват стреса, повишават настроението и подобряват продуктивността
© iStock

"Изкуствените ми растения изсъхнаха, защото не се преструвах, че ги поливам", се шегуваше легендарният американски комедиант, Мич Хедбърг.

Разбира се, грижата за домашните растения (живи или изкуствени, както в случая на Мич) не е особено лесна. След като второто или третото ви цвете е напуснало този свят, е по-лесно да си признаете, че градинарството не е вашето призвание и да се предадете за винаги. И тук идваме ние, за да ви възвърнем надеждата с 5 растения, които дълго време ще могат да ви радват със зеленото си присъствие. 


СТАЙНИТЕ РАСТЕНИЯ НИ ПОМАГАТ


АСПИДИСТРА 

Някога много обичано, това цвете изведнъж потъна в забвение, но днес популярността му отново се съживява. Това растение е безразлично към честите поливане и може да издържа без вода със седмици. Ако сте забравили да го поливате за дълго време, не се паникьосвайте! Аспидистрата има чудесната способност да се съживява отново и отново. Родом от Китай, тя расте дори при слаба светлина, което я прави подходяща за тъмните ъгли на апартамента, които трябва да бъдат украсени.

САНСЕВИЕРИЯ 

Родом от Западна Африка, това цвете наистина си вирее само - колкото повече го пренебрегвате, толкова по-добре се чувства. Сериозно, не правете нищо! Отивате на почивка в продължение на три седмици? Отлично! Той ще ви изчака у дома, без да иска нищо в замяна. Сансевиерия е истински експерт в пречистването на въздуха и пълненето му с кислород. Снабдете се с нея и скоро ще забележите, че е много по-лесно се диша в дома ви. Поливайте го на всеки няколко седмици и внимавайте да не прекалявате с количеството вода, особено през зимата. Сансевиерията предпочита индиректната светлина, но, както вече беше казано, е трудно да се направи нещо нередно по отношение на това растения. 

Кактуси в интериора

Галерия

Кактуси в интериора

Снимки: iStock

КРАСУЛА

Красулата обича да плува в слънчевите лъчи, защото родината ѝ е в Южна Африка и Мозамбик. Именно за това трябва да ѝ намерите светъл ъгъл в къщата ви. Това цвете също не е нужно да се полива по график, просто се подсетете да го правите веднъж на седмица или две. Ако почвата е прекалено суха, сложете на растението малко вода. Смята се, че красулата носи късмет и дори пари, в чест на която е наречена "дървото на парите". Тези цветя идват в различни размери.

ФИКУС ЕЛАСТИКА

Фикус Еластика е едно от най-разпространените стайни растения по света и у нас. Той не е капризен, затова е подходящ както за начинаещи, така и за по-напреднали градинари. Този вид фикус, наричан още каучуков фикус, е често срещан, тъй като не изисква особени познания в градинарството – достатъчно е да му осигурите необходимите условия за живот и той ще раста дълги години. 

АЛОЕ

Алое е един от най-богатите диви растения в Африка и Индия. Това цвете ще продължи да расте въпреки всичките ви усилия да го изпратите на другия свят. То е известно като отлично лекарство за всякакви увреждания на кожата - от изгаряния и рани до прекомерна сухота. Учените и лекарите казват, че Алое може да донесе много ползи на тялото ви. Богато е на витамини А, С, Е и В-12, фолиева киселина и дълъг списък на жизненоважни минерали, включително калций, магнезий и цинк. 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser