Преминете към основното съдържание

5 думи, които ви делят от успеха

Как да реализирате всеки свой проект?
© iStock

Какво трябва да правим, за да доведем проекта си до успешен старт?Какъв е пътят от „искам“ до „действам“?

„ИСКАМ“

С тази дума започва всичко в живота ни. Но не е лесно да определите какво точно искате. Още по-трудно е да решите дали това, което искате, е наистина ваше желание. Или е плод на стереотип и социални норми. Когато изясните дали целта е „ваша“, а не „чужда“, всичко си идва на мястото - мотивациия, търпение и постоянство.

Целта става реална, когато изразява истинските ни желания. Тогава започваме да я живеем. Често именно тогава откриваме истинското си „АЗ“.

„МОГА“

Ясно е какво искате, а какво можете? Оценете правилно своите ресурси и възможности. Това може да развали настроението ви и да осуети стартирането на проекта. Важното е да не се опитвате да се залъгвате, а да имате реална представа за ситуацията.

Трябва да оцените не само външните си ресурси – финансови и организационни, но и вътрешните си – знания, навици, квалификация.

„ТРЯБВА“

Може да сте почитател на здравословния начин на живот и да искате да пишете книги по темата, но въпросът, който трябва да намери отговор преди всичко е, има ли пазар за това. Може да имате идея за фантастичен проект, но той да не е нужен на никого. Трябва да определите коя ще бъде аудиторията ви, кои са конкурентите ви, на какви печалби може да разчитате, как ще насърчавате бизнеса си...

Така ще оформите триадата „искам-мога-трябва“. Задачата ви е да намерите баланс между тях. Ако прецените, че този проект „ще го бъде“, следващите ви стъпки са да направите бизнесплан и да действате.

„ПРОМЕНЯМ СЕ“

Започвате нов живот! Какво означава това? Трябва да се освободите от всичко старо или от всичко, което ви тежи от миналото и ви спира да вървите напред. Съсредоточете се върху новото, което ще ви движи напред. Задачата ви е да се адаптирате към новата ситуация. Ако трябва променете нещо във визията си дори – прическа, стил, маниери. Често новият визуален образ помага да създадете и нов вътрешен образ. Може да промените дори пространството у дома. Направете всичко, което ще ви помогне да се почувствате добре в своето ново „АЗ“.

„ДЕЙСТВАМ“

Както показва практиката, последната стъпка е най-трудната. На бърз успех не си струва да разчитате. Дайте си време за „проба – грешка“. Но не трябва и да отстъпвате. Трябва да развиете три важни качества, за да се движите напред.

#1. Приемане на несигурността и неизвестността

Не се отказвайте от целите си, колкото и да изглежда трудно. Спокойно приемайте всичко.

#2. Смелостта на несъвършенството

Разберете, че не сте идеални и се отнасяйте спокойно към грешките, които допускате. Човек, който се бои от грешки, се бои и от експерименти и така спира прогреса си.

#3. Оптимизъм 

Той е необходим, за да не се откажете твърде рано, за да имате вяра в собствените си дела, да останете упорити и да следвате целите си до край.

Успехът никога и на никого не е гарантиран. Но ще успеете само ако се уповавате не на обстоятелства и ситуации, а на собствените си възможности и качества. Формулата на успеха е: прави каквото обичаш и го прави с всички сили.

Автор Люба Вангелова

Още по етикети

кариера , емоции
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser