Преминете към основното съдържание

5 ежедневни навика, които ускоряват процеса на стареене

Променете ги, за да запазите кожата си свежа и млада

Сега пазарът е пълен с различни продукти против стареене: козметика, активни добавки и различни козметични процедури. Всичко това обаче няма да е необходимо (или ще е необходимо много по-късно), ако промените редица свои навици. Оказва се, че най-често срещаните неща, които отдавна са станали част от нашето ежедневие, могат да ускорят процеса на стареене и да засилят външните му проявления.

Спите по корем

Има няколко причини, поради които не трябва да го правите. Първо, триенето на лицето върху възглавницата (дори ако калъфката за възглавница е коприна) може да причини преждевременна поява на бръчки. Второ, след като прекарате 6-8 часа в това положение, вероятно ще се събудите с отоци (дори и да не сте яли пържена или солена храна на вечеря), което означава, че сутрин ще трябва да положите много усилия, за да се отървете от тези отоци. Освен това, спането на корем натоварва гръбначния стълб, което може да причини болки в гърба. Експертите препоръчват да се научите да спите по гръб - в началото може да е неудобно, но след това определено ще забележите разликата.

Включвате отоплението на висока температура

Високата температура в помещението е враг на кожата. Климатиците и парното изсушават въздуха, а сухият въздух провокира дехидратация на кожата. Както знаете, сухата кожа губи по-бързо своята еластичност и бръчките се появяват по-лесно и по-бързо. Ако имате централно отопление у дома и не можете да контролирате мощността му, купете си овлажнител за въздух - това е най-добрата инвестиция в красотата и младостта на вашата кожа.

Ядете малко мазнини

В света на "правилното хранене" мазнините са демонизирани - 1 грам мазнини съдържа два пъти повече калории, отколкото 1 грам въглехидрати или протеини, поради което хората масово ги изключват. Всъщност здравословните мазнини са необходими за редица процеси в организма, от здравето на сърдечно-съдовата система до поддържане на красотата и младостта на кожата. Здравословните мазнини подхранват кожните клетки отвътре навън, като им придават тонус и еластичност, което помага за значително забавяне на появата на бръчки.

Не използвате SPF

Специалистите непрекъснато повтарят, че е по-добре да не напускате дома си без слънцезащитен крем, нито през лятото, нито през зимата, но мнозина продължават да пренебрегват това правило. UV лъчите проникват и през облаците и причиняват сериозни щети на кожата. Ултравиолетовата светлина провокира хиперпигментация, потиска производството на колаген (основният протеин на младостта) и допринася за проявата на признаци на стареене. Създайте си навика да използвате SPF всеки ден и кожата ви ще ви благодари.

Пиете напитки със сламка

Забравете за пластмасовите сламки не само за да спасите планетата от замърсяване, но и в името на запазването на младежката ви кожа. Факт е, че когато използвате сламка, вие напрягате голям брой лицеви мускули, в резултат на което кожата губи тонуса си и върху нея се образуват куп гънки и бръчки.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser