Преминете към основното съдържание

5 фотографи, които ни поднасят архитектурна наслада на сетивата

Минимализмът в най-добрата си форма
© Nick Frank

НИК ФРАНК

Фотографът живеещ в Мюнхен е бил сътрудник на редица списания като Spiegel, Wired и New York Times. Сочните му и изтънчени архитектурни фотографии, в които сградите често изглеждат като играчки, възхищават със своята симетрия и ярки цветове. Архитектурата в тези снимки е с различна динамика, а липсата на излишности и финият ретуш правят снимките толкова визуално привлекателни. 

Фотографии от Ник Франк

Галерия

Фотографии от Ник Франк

iso72nickfrank

© Bernhard Lang

БЪРНАРД ЛАНГ

Ланг също е от Мюнхен, но той се специализира във "въздушната" фотография. В много от снимките му градските пространства изглеждат като цветни килими или меки цветни принтове. Архитектурата в тази перспектива не е просто обект, който е създаден от хората, а е естествен ландшафт.

© Jakub Jakobiszyn

ЯКУБ ЯКУБИШИН

Полският фотограф Якуб Якубишин снима сгради строени по време на съветската епоха на страната. Изненадващо е как мрачната и тромава архитектура се превръща в чиста и дори приятна за окото, когато е представена от него. 

© Helene Binet

ЕЛЕН БИНЕ

Бине е една от най-известните архитектурни фотографи и близка приятелка на Заха Хадид. Освен самата Хадид, тя си сътрудничи и с архитектите Даниел Либескинд и Питър Зумтор. Елен успява да покаже образа на сградата, такъв, какъвто е бил в главата на архитекта. Нейните снимки сякаш се сливат с крайния резултат. Тя улавя най-фините детайли и придава чувство за пространство на обекта. По този начин, нейната работа едновременно документира детайлите на архитектурата, предавайки философските значения определени от архитекта, и в същото време е самостоятелно произведение на изкуството. 

© Matthias Heiderich

МАТИАС ХЕЙДРИХ

Немският фотограф от Берлин прави оптимистични ярки снимки. Обективът му хваща напълно различни сгради и градски пространства - многоетажни жилищни сгради, мотели, паркинги, мостове и т.н. На неговите фотографии няма хора, а архитектурата изглежда необичайно спокойна и оптимистична - лишена от всякакъв битов стрес.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser