Преминете към основното съдържание

5 грешки, които пречат на отслабването

Дори не знаете, че ги допускате в ежедневието
© iStock

Тренирате, храните се правилно, но излишните килограми не си отиват? Допускате една от тези грешки!

#1. През уикенда спите много

Не изглежда толкова зле, но е. След здравия сън през уикенда, седмицата ще посрещнете енергични и жизнени. Но спането до обяд разстройва жизнения ритъм и има голяма вероятност първите две вечери от делничните дни да не успявате да заспите навреме. Така може да си причините влошаване на качеството на съня, а това води до натрупването на излишни килограми. Загубата само на 30 минути сън води до свръхпроизводство на грелин – хормон, който стимулира глада. Ето защо, ако не сте се наспали, дори и след обилна закуска може да не се почувствате сити. За да балансирате добре с килограмите и особено по време на диета, старайте се да стават и да лягате приблизително по едно и също време.

#2. Започвате деня с кафе

Ако през нощта не ставате да пиете вода, то на сутринта организмът ви ще бъде обезводнен. Често мозъкът подава сигнал за глад, когато сте жадни. Чаша кафе може да ви ободри, но ще засили и чувството за глад. Веднага след събуждане, изпивайте чаша или две вода. Едва след закуска пийте и кафе.

#3. Пропускате обяда

Всички изключително заети хора понякога не успяват да отделят и половин час за обяд, но именно отказът от пълноценна храна провокира наддаването на тегло. Ако организмът не получава достатъчно енергия, метаболизмът се забавя и започва натрупването на калории за „черни дни“. Хранете се с по-малки порции, но по-често. Протеинов шейк, ябълка, шепа ядки – те няма да ви дадат да изпитате чувство за глад между храненията, а метаболизмът ще остане на нужното ниво.

#4. Оплаквате се от диетата си

Ако през последната седмица, откакто сте на различен режим на хранене, се оплаквате постоянно, че не се чувствате добре, замислете се дали това е ефективно за здравето и за килограмите ви. Диетата и тренировките не трябва да провокират оплакване. Потърсете алтернатива – ако не понасяте брюкселско зеле, заменете го с броколи. Ако обаче харесвате диетата си и тренировките си и те ви карат да се чувствате добере, скоро това ще проличи в начина, по който изглеждате.

#5. Награждавате се за усилията си с лакомства

Ако в неделя си организирате „ден за всичко“, може би това ви се струва логично. Час интензивна работа на тренажора може да бъде „изтрита“ с едно брауни. По-добре се награждавайте с масаж или маникюр, или може би с купа свежи ягоди.

Автор Люба Вангелова

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser