Преминете към основното съдържание

5 храни с високо съдържание на витамин D

С тях може да си набавяте този оскъден през зимата витамин

Лечебните свойства на витамин D са отдавна известни, както и нуждата да си го набавяме допълнително и в по-големи количества през зимата. Недостатъкът му може да се отрази на здравето на зъбите и костите. В сезонът, в който слънцето през повечето време липсва, има някои храни, които са пълноценни източници на витамин D и си заслужава да ги включвате ежедневно в менюто си.

Масло от крил

© iStock

Това е чудесен източник на омега-3 мазнини и за разлика от рибеното масло, маслото от крил е почти без миризма, лесно се абсорбира от стомаха и е богато на витамин D, без да предизвиква неприятни усещания. Гел капсули с масло от крил, които се продават под формата на хранителни добавки, съдържат дневната доза витамин D за организма, както и полезните омега-3 мастни киселини.

Яйца

© iStock

През зимата сис трува да закусвате с яйца – в яйчния жълтък се съдържа дневната норма на витамин D, а в гъшите яйца дори два пъти повече. Два пъти седмично яйца на закуска по никакъв начин няма да наруши обичайната ви доза кафе с кроасан.

Сьомга и пъстърва

© iStock

Рибата, както е известно, е богат източник на витамин D. Особено в сьомгата и пъстървата съдържанието на витамин D е високо, както и омега-3 мастни киселини, фосфор и други полезни съставки. С тези риби съществуват толкова много готварски рецепти, за да бъде зимното ви меню повече от разнообразно.

Обогатено мляко

© iStock

В магазините отдавна се продава мляко с добавен витамин D – това е много удобна форма за получаване на дневната доза, без да се замисляте как да промените диетата си или да приемате допълнително хранителни добавки.

Свински ребра

© iStock

Това е удивително откритие за любителите на това вкусно ястие – и вместо обичайните пилешки крила, вече знаете, че е по-добре да поръчвате свински ребра.


messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser