Преминете към основното съдържание

5 изложби, които ви препоръчваме да разгледате

Защото винаги трябва да намирате време за изкуство
© iStock

Събота сутрин, -2 °С, усещат се като -7 °С

Така се казва самостоятелната изложба на Кирил Станоев, която можете да разгледате до 30 април в Музея на хумора и сатирата в Габрово. Ще видите характерните за твореца режисирани забавни и дори абсурдни фотографии с необичаен реквизит, подбран предимно от софийския битак.

Адриана Будевска - превъплътителката

На 2-ри април от 19:00 в "Къщата на София" е откриването на фотодокументална изложба, посветена на 140-годишнината от рождението на актрисата Адриана Будевска. Дейността ѝ е свързана със зараждането и утвърждаването на професионалния театър у нас в края на 20-ти век. За по-малко от 25 години Будевска пресъздава с голямо художествено майсторство и дълбоко психологическо проникновение незабравими образи от световната и българската драматургия, подготвя повече от сто роли, които влизат в златния фонд на българския театър.
 

Дечко Узунов. Автопортретът

По повод 120-годишнината от рождението на големия ни художник, филиалът на Софийската градска художествена галерия, „Дечко Узунов“, събира най-известните му автопортрети. Живописни платна и рисунки ще ви срещнат с майсторството на твореца в моментите, в които се вглежда в себе си. Изложбата продължава до месец юни.

Омагьосано царство

Изложбата е посветена на 130 години от рождението на Николай Райнов и е резултат от дългогодишно проучване върху творчеството на една от най-значимите фигури в историята на българското изкуство от първата половина на ХХ в. Ще видите 120 произведения на Николай Райнов, обособени в две части, и представени чрез текстове, декоративни природни картини, графични композиции и илюстрации. Разгледайте „Омагьосано царство“ до 7 април в Софийската градска художествена галерия.

#коментар #фикция #документ

Изложбата представя селекция от видео произведения от фонда на Софийска градска художествена галерия, коментиращи съвременни социални проблеми, валидни за българското общество през последните години. Сред авторите откриваме имената на Оливие Барден, Иван Мудов, Недко Солаков и Красимир Терзиев. Изложбата продължава до 14 април.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser