Преминете към основното съдържание

5 качества, присъщи на уверените жени

Онези, които харесват външния си вид, притежават пет ключови неща. И съвършеното тяло не е сред тях!
Има много по-важни неща от малкия нос или големия бюст.
Има много по-важни неща от малкия нос или големия бюст. © iStock

Кога за последно се погледнахте в огледалото и се зарадвахте на отражението в него? Ако е било тази сутрин, значи сте сред малкото жени, които са загърбили неувереността. Мнозинството обаче никак не са доволни от начина, по който изглеждат телата им.

В резултат, само за 2017 г. в САЩ са извършени 17.5 милиона естетически корекции, при 92% от които пациентите са жени. На върха на класацията при хирургичните интервенции е уголемяването на бюста, а при нехирургичните – поставянето на ботокс.

По данни на психолози обаче, въпреки че е направено с цел подобряване на визията, минаването под иглата или ножа не гарантира подобряване и на самочувствието. То, оказва се, се влияе от много по-достъпни и по-малко рисковани неща. Кристина Холмквист Гатарио, научен изследовател от шведския университет в Гьотенбург, която работи в сферата на позитивното възприемане на собственото тяло, се е посветила на това, да наблюдава дамите със здравословно самочувствие. Ето какво обобщават тя и екипът ѝ за тези жени:

1. Жените, които харесват себе си, вярват, че не всичко в живота се свежда до външния вид.

Във все по-визуалната среда, която ни налагат социалните медии, е трудно да разграничим себестойността от визията. Но дълбоко в себе си знаем, че в живота има много по-важни неща от малкия нос или големия бюст.

Затова, ако някога се изкушите от мисълта „Ще ми се да изглеждах еди-как-си/като еди-кого-си“, насочете вниманието си към нещата, които с удоволствие бихте правили в този ден, хората, които бихте искали да видите, идеите, които цените.

2. Жените, които харесват себе си, участват в благотворителни каузи.

Загрижеността за другите определено е качество, което измества фокуса от притесненията за собствения ти външен вид. В същото време, усещането, че помагаш на някого, те кара да се чувстваш по-силен.


НОВАТА IT ЧАСТ НА ЖЕНСКОТО ТЯЛО


Проучването на Гатарио потвърждава, че ангажирането с каузи, които искат да променят света към по-добро, води до промяна и в личното светоусещане на участничките в тези каузи. Дамите заживяват с идеята, че живота им зависи повече от тях самите, отколкото от чуждото мнение.

3. Жените, които харесват себе си, избягват определен тип медии.

Чували ли сте за хаштага #thinspiration? В Isntagram го ползват момичета с анорексично слаби тела, но е доказано, че той не действа вдъхновяващо на хората, които искат да подобрят живота си. Вместо това задейства негативни и обезценяващи мисли за собствената стойност и външен вид.

Жените, които се харесват, изобщо не се изкушават да разглеждат подобни постове. Изследователите наричат този тип онлайн поведение „защитно филтриране“. При него потребителите избягват профили, медии, каталози и други подобни платформи, които изкушават човек да се сравнява с непостижими образци.

4. Жените, които харесват себе си, се грижат за себе си.

Логично е – чувстваме се добре, когато полагаме грижи за тялото, здравето, настроението си. Спортните тренировки са само един от примерите за добра грижа и за тялото, и за самочувствието. Те подобряват вида ни и са доказано полезни и за психиката. Каляват и волята.


КАКВО НАМИРАТ МЪЖЕТЕ ЗА НЕУСТОИМО ВЪВ ВАС?


Същото важи и за здравословното меню, пълноценния сън, качествената козметика. Колкото по-грижовни сме към телата си, толкова повече енергия сме посветили на това, те да работят и да ни служат добре, а не на безпочвени притеснения дали изглеждат достатъчно добре.

5. Жените, които харесват себе си, се обграждат с правилните хора и дейности.

Гитарио нарича тази стъпка „изграждане на безопасна среда за стабилно самочувствие“. Идеята е да избирате внимателно с кого прекарвате времето си и в какви дейности се включвате. Ако най-близките ви приятелки постоянно се оплакват от няколко излишни килограма, обикалят магазините за още и още модни придобивки или прекаляват с естетическите процедури, имате право любезно да ги помолите да говорите за други неща, когато се виждате.

И ако не се получи, да се дистанцирате от хората, чието присъствие ви натоварва. Фокусирането в по-полезни занимания ще ви срещне с нови приятели, с които ще сте на една вълна, така че освободилото се време и пространство за срещи с тях е добре дошло. Това е още един вид филтриране, което постепенно превключва от отблъскващото ниско самочувствие към разкрасяващата сила на вътрешна увереност.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser