Преминете към основното съдържание

5 кожни проблема, за които ще ви помогне обикновеният вазелин

Невероятно, но дава резултат дори при възпалени очи

© iStock

Вазелинът може би ще се окаже идеалният отговор на много проблеми с кожата, предимно в зимния период. Вижте какви традиционни прояви на дискомфорт може да лекува той.

Студова алергия

Вазелинът може да изиграе двойна роля – превантивна и защитна. Ако кожата ви е чувствителна към вятър и студ, 10 минути преди да излезете, нанесете тънък слой вазелин върху чувствителните зони на лицето. Така ще запазите влагата в кожата, без да й се отразят последиците от студените и влажни снежинки.

Ако след разходки навън в мразовитото време забелязвате леко напукване на кожата около носа, челото и върху устните, нанасяйте по-дебел слой вазелин върху тези участъци. Това ще ускори зарастването й от една страна, а от друга ще предотврати проникването на вредни бактерии в епидермиса.

Сухи лакти и колене

Всичко, с което не може да се справи дори най-мощния овлажняващ балсам, може да поверите на грижите на добре познатия стар вазелин. Лакти, колене, стъпала, ръце, устни – сухият въздух в помещенията, синтетиката в дрехите, горещата вана, студът навън са фактори, които могат да влошат положението. За да ускорите процеса на регенерация на кожата, използвайте вазелин за екстра овлажняване. При по-тежки случаи, нанесете дебел слой вазелин върху проблемното място, след което сложете памучни чорапи или ръкавици за цяла нощ, или парче плат върху лактите или коленете.

Екзема и псориазис

При подобни заболявания кожата се нуждае от максимално овлажняване. Вазелинът в състава си често съдържа минерални масла и парафин, които се считат за най-слабо алергизиращите кожни овлажнители.

Възпаление на очите

Ако на улицата по време на студа очите ви започват да сълзят, да се зачервяват и да изсъхват, нанесете върху кожата около тях тънък слой вазелин и изчакайте няколко минути, преди да си отворите очите. Дайте му време да попие хубаво, преди да излезете. Така деликатната кожа ще бъде защитена от студа, което ще предотврати евентуалното сълзене на очите.

Сухи устни

Напуканата кожа на устните е една от зимните „традиции“ - в този случай вазелинът няма равен. Той отлично подхранва устните, благодарение на маслата в него, но и защитава с помощта на парафина, който не позволява на сухия въздух и на силния вятър да напукат кожата им.


messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser