Преминете към основното съдържание

5 лесни начина да направите аюрведа част от ежедневието си

За да бъдете по-здрави, красиви и щастливи
© iStock

1. Жабурене с масла

Това е изключително стара техника, при която се използват натурални масла (най-често кокосово), за да се почистят и детоксикират зъбите и венците. Допълнителен бонус е и избелването на зъбите.

2. Ексфолиране на цялото тяло всеки ден

Ежедневната лека ексфолиация стимулира кръвообращението, премахва токсините и отстранява мъртвите клетки.

3. Сухо четкане на тялото

Според аюрведа така не само стимулирате кръвообращението, но и лимфния дренаж, което подсилва имунната система. Използвайте нежна четка с естествен косъм или гъба от луфа, като винаги четкате в посока към сърцето.

4. Практикувайте абхианга с натурални масла

Това е техника, при която сами си правите масаж с топли олиа. Така дълбоко подхранвате тялото, успокоявате ума и се зареждате с енергия. Можете да практикувате абхианга всеки ден преди душ или 3-4 пъти седмично. Ако се прави редовно, тя повишава имунитета и подобрява кръвообращението. Ето как да практикувате абхианга според вашата доша:

  • вата – сусамовото олио е перфектно за вас, защото ще ви загрее;
  • питта – използвайте органично кокосово или слънчогледово масло, тъй като те ще успокоят чувствителната ви кожа;
  • кафа – за вас са билковите олиа, но не прекалявайте с тях, тъй като целта ви е да успокоите вашата доша, а не да я стимулирате.

5. Спортувайте

Намерете вариант, който да ви успокоява, а не натоварва. Дори и това да означава да слезете една или две спирки по-рано и да се разходите до офиса.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser