Преминете към основното съдържание

5 лесни правила за щастлив живот

Най-новият дял на психологията – науката на щастието, изследва кое прави хората по-щастливи и как хубавото да стане още по-хубаво
Който изразява радостта си и с тяло, удвоява щастието си.
Който изразява радостта си и с тяло, удвоява щастието си. © iStock

1. Малките неща

Според експертите по психология на щастието, най-важното е да се научим от време на време да изключваме мислите си, за да се наслаждаваме със сърцето си на детайлите. Например, докато се обличаме, да обърнем внимание на това, как кашмирът погалва голата ни кожа. Или на път за офиса да забавим крачка, за да се полюбуваме на облаците в небето.

2. Споделено

Новозеландската психоложка Ерика Чадуик твърди, че споделянето на радостните моменти и добрите новини прави усещането за щастие още по-интензивно.

Дори постването на снимки с неща, които харесваме, може да има благоприятен ефект. Как иначе другите да знаят какво да ни подарят за рождения ден!

3. Мило дневниче

Благодарността е като топла вана, сгряваща цялото тяло. Усещане, което кара тялото ни да изпитва блаженство – като след добър секс. Сравнението е на Робърт А. Емънс от изследване на Калифорнийския университет.

© iStock, Споделянето на радостните моменти прави щастието още по-интензивно.

Ако ви е вдъхновило да тренирате усещането си за благодарност, ето какво съветват учените: всяка вечер изброявайте на хартия хубавите неща, които сте преживели през деня. Така ще се фокусирате автоматично върху позитивните аспекти в живота ви.

4. Подскоци от радост

Децата са експерти в изпълването на малките моменти с радост. Просто им дайте лъжица и купичка с шоколадов мус и ще ги видите да забиват лъжицата в купичката, крещейки от удоволствие.


                                                   ДА СЕ УЧИМ ОТ ДЕЦАТА СИ


Малките са най-праведните последователи на науката за щастието – смеят се високо, кикотят се, пляскат с ръце, скачат във въздуха... А който изразява радостта си и с тяло, удвоява щастието си и го изпитва по-интензивно, пък и заразява околните с него!

5. Тренировка за сетивата

Привържениците на медитацията обичат упражнението със стафидите. При него в продължение на 5 минути те изучават с езика си стафида – държат я в уста, фокусирайки се върху всичките й страни и върху вкуса й.

Тази тренировка на сетивата ги учи да се фокусират върху възприятието си за нещо хубаво. То би могло да е ароматът на орхидеята или мелодията на някой музикален инструмент. Ефектът от упражнението: катапултираме се в измерението „тук и сега“, където развиваме способността си да присъстваме с удоволствие.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser