Преминете към основното съдържание

5 любими парчета от Nouvelle Vague, които ще чуем в Пловдив

След поредица от локдауни и липса на културни събития за душата, Music Daze идва, за да даде старт на сезона на музикалните фестивали

Седмица преди да се насладим на френската кавър банда на живо в Пловдив, си припомняме парчетата, които звучат по-добре в тяхно изпълнение, отколкото в оригинал.

In A Manner Of Speaking

"Holy Wars" е четвъртият студиен албум на американската пост-пънк група Tuxedomoon, издаден през 1985 г. "In a Manner of Speaking" е може би най-известната песен на групата, след като е изпълнена от Мартин Гор през 1989г., а по-късно е включена от Nouvelle Vague в едноименния им дебютен албум от 2004 г.

Dance With Me


Успехът на оригиналното парче на готик-рок групата The Lords of the New Church от албума им "Is Nothing Sacred?" e възпрепятстван, заради скандалния му клип, който в последствие е изтеглен от ротацията на MTV. През 2006-та година Nouvelle Vague прави кавър на песента, давайки й съвсем ново "лице".

GUNS OF BRIXTON


"The Guns of Brixton" е песен на английската пънк рок група The Clash, написана и изпята от басиста Пол Симонон, който е израснал в Брикстън. Песента има силно реге влияние, отразяващо културата на района и е вдъхновена от филма за реге гангстерите The Harder They Come. Кавър версията на песента е записана от Nouvelle Vague през 2016г.

Heart of Glass


Оригиналната песен е на американската група Blondie, написана от певицата Деби Хари и китариста Крис Стайн става супер хит в САЩ и Европа. През 2006г. Nouvelle Vauge прави този кавър и го включва в албума си "Bande à part".

All Cats Are Grey

Песента на The Cure е вдъхновена от "Горменгаст" трилогията на Мервин Пийк и е включена в албума им "Faith" от 1981г. Nouvelle Vague правят своя кавър през 2016г. за албума "I Could Be Happy".

God Save The Queen

Оригиналното заглавие на противоречивото за времето си парче на Sex Pistols е „No Future“. Широката публика разглежда текста на песента като вид нападение над кралица Елизабет II и за това песента е официално забранена от BBC. Въпреки това, парчето става хит и е на 2-ро място по слушаемост в страната според Официалната британска класация за сингли на BBC. Всъщност, твърди се, че това е най-продаваният и слушан сингъл в Обединеното кралство по това време, но нарочно не е допуснат да стане номер 1 заради анти-монархистичната си тема.


Можете да слушате Nouvelle Vague на живо по време на тридневния музикален фестивал MUSIC DAZE на 11 юни в Пловдив. Освен френската кавър група на сцената на ще се качат Asian Dub Foundation, Burak Yeter, Dub Fx, както и български артисти като Ъпурт, Innerglow, Керана и космонавтите, Le' Push, K.Lina и др.

Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser