Преминете към основното съдържание

5 мита за ретинола

Мит или реалност: Вярно ли е твърдението, че ретинолът е вреден за кожата ни?

Днес все по-често на рафтовете в козметичните магазини можете да се натъкнете на цели линии продукти за грижа за кожата с ретинол. Ретинолът е форма на витамин А, която действа ефективно върху кожните клетки за лечение на много проблеми на лицето като акне, проблемна кожа, хиперпигментация и бръчки. Някои момичета обаче избягват да използват продукти, съдържащи ретинол, поради страх от силното отрицателно въздействие на веществото върху кожата. Въз основа на тези опасения по темата се появиха много митове. Ето защо решихме да развенчаем 5-те най-популярни мнения за едно от най-популярните вещества в грижата за кожата.

МИТ 1: АКО ИЗПОЛЗВАТЕ ПРОДУКТИ С РЕТИНОЛ, ТРЯБВА ДА СЕ КРИЕТЕ ОТ СЛЪНЦЕТО

Някои смятат, че тъй като ретинолът се счита за производна форма на витамин А, под въздействието на слънчевата светлина кожата губи защитната си способност и изтънява. Въпреки това няма причина за безпокойство: ретинолът не е податлив на слънце, което означава, че няма нужда да се страхувате от него. Затова се наслаждавайте на слънцето. Просто вземете подходящи предпазни мерки за защита, като например ежедневно използване на слънцезащитни продукти върху засегнатите области.

МИТ 2: РЕТИНОЛЪТ ИЗТЪНЯВА ЗА КОЖАТА

Отчасти да, но недостатъчно, за да се спрете напълно употребата на продукти с ретинол. Ретинолът разгражда горния рогов слой, но това е полезно, защото се задействат естествени процеси на обновяване на кожата, почистват се порите и лицето изглежда добре поддържано и сияйно.

МИТ 3: ПРОДУКТИТЕ С РЕТИНОЛ НЕ БИВА ДА СЕ ПРИЛАГАТ В ОБЛАСТТА ОКОЛО ОЧИТЕ

Да, има малък риск от дразнене на кожата около очите, тъй като кожата е доста тънка. Но това не значи да се откажете от такива продукти. Можете спокойно да нанесете ретинолови продукти върху тази област, съчетани с любимия ви овлажнител и слънцезащитен крем за тази деликатна зона. Положителният резултат ще ви изненада приятно: фините бръчки ще се изгладят, очите ви ще станат по-свежи.

МИТ 4: НАНАСЯЙТЕ ПРОДУКТИ С РЕТИНОЛ САМО НА СУХА КОЖА

Дерматолозите смятат това твърдение за погрешно, защото, ако прилагате продукти с ретинол върху суха кожа, рискът от дразнене се увеличава. Въпреки че инструкциите към козметичните средства често предписват този метод за използване на ретинол. Това обаче не отменя възможността за нанасяне на продукта върху влажна кожа, например след душ.

МИТ 5: ЕФЕКТЪТ НА ПРОДУКТИТЕ, СЪДЪРЖАЩИ РЕТИНОЛ, СЕ ВИЖДА САМО СЛЕД МЕСЕЦ УПОТРЕБА

Ретинолът може да направи чудеса върху кожата, но не толкова бързо. Няма да видите резултата от използването на средствата след месец. Ще ви трябват поне 12 седмици, за да оцените напълно видимите ефекти на ретинола върху лицето си. Така че, бъдете търпеливи.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser