Преминете към основното съдържание

5 начина да изградите емоционална близост с партньора

Подобно на физическото привличане, емоционалната близост може да отслабне, след като двойката е заедно от известно време.

Във взаимоотношенията физическата близост обикновено идва по-лесно от емоционалната. Разбира се, тя не е изключително и само за романтични отношения, но се появява, когато в една връзка има чувство за емоционална безопасност. Това усещане провокира дълбокото доверие, което е съществена съставка на чувството, че си обичан.

Но подобно на физическата страст, емоционалната близост може да отслабне, след като двойката е заедно от известно време – и това е напълно нормално. Но не и безопасно за отношенията – емоционалната близост е основата на връзката. За щастие, има прости начини тя да се възстанови и развие.

Работете върху вашия стил на общуване

Комуникацията обикновено спъва много връзки, особено заради начина, по който двойката води споровете си. Неща като критика, сарказъм и етикетиране са комуникационни блокери, които водят до дистанция между двамата. Така че, ако откриете, че се подхлъзвате към такъв тип комуникация, запитайте се защо. След това измислете по-добър начин да представяте мнението си. Ако има някакви недоволства, те трябва да бъдат решени, като говорите за това и заедно намерите лек.

Изразявайте благодарност и признателност

Колкото по-дълго сте във връзка, толкова по-лесно е просто да приемате хубавите неща, които партньорът ви прави за вас, за даденост. Но е важно да показвате признателност за малките неща – например когато ви носи кафе сутрин или извежда кучето на разходка. За да съществува емоционална близост, е нужно да се изразява благодарност и признателност, за да се утвърждава отново идеята защо сте заедно. Лесно е да кажете „благодаря“ за големите неща. Но малките неща понякога са най-значими.

Погледнете на нещата през очите на партньора си

Това е едно от по-трудните неща, особено когато сте във връзка. Но е по-важно да проумеете мисленето на партньора си, отколкото да сте прави. Имайте нагласата, че диалогът е пространство за насърчаване на разбирането, вместо да се окачествявате като прави или сбъркали и да търсите надмощие. Това обаче не означава автоматично, че вашият партньор е прав. Това просто означава, че сте готови да видите нещата и от двете страни и това може да доведе до по-голямо разбиране.

Правете заедно важни и смислени неща

Спонтанно направете нещо, което партньорът ви е помолил в миналото. Това може да бъде опитване на дейност, която е важна за половинката ви, или извършване на домакинска работа, която да облекчи стреса за него. Не става въпрос обаче само за това да правите заедно нещата, които не са забавни. Всъщност особено важно е да правите и забавните неща заедно, за да можете да култивирате съвместна радост.

Работете за насърчаване на откритостта

Нещата, които трябва да бъдат обсъдени във връзките, невинаги са забавни или удобни за разговори. Но е важно да се освободи място за тези дискусии и да се работи в посока да споделяте по-комфортно неща, които ви притесняват. Дори и да се тревожите, че това ще навреди на чувствата на партньора ви, резултатите от изразяването на вашите нужди и работата по засилване на близостта във връзката, си заслужават риска. Това важи и за интимни теми като сексуални фантазии или проблеми с психичното здраве. Опознаването на партньора ви позволява на емоционалната близост да процъфтява.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser