Преминете към основното съдържание

5 начина да спрете да мислите, че не сте достатъчно добри

Как да преодолеем синдрома на самозванеца и да повярваме в заслужения успех

Психолозите споделят, че към тях за помощ се обръщат все повече хора, които, въпреки че са постигнали много, сериозно се съмняват, че го заслужават. Проблемът, наречен „синдром на самозванеца”, не щади никого – дори човек, който е със сериозно образование и е имал щастието да получи добре платена работа, или опитен професионалист, който внезапно е получил повишение, но се съмнява, дали заслужава всичко това.

Синдромът на самозванеца е неадекватно чувство за (хронична) неувереност в себе си, въпреки ясните доказателства за противното. Колкото и да са умни и ефективни такива хора, те се чувстват като измамници, а нездравата професионална среда постепенно ги лишават от енергия и мотивация.

Те са свикнали да мислят, че постиженията са резултат от съвпадения на случайности и че не са достатъчно добри, за да продължат напред, състезавайки се с други на по-високо ниво. В резултат на това упадъчните нагласи саботират развитието на успеха.

Терминът "синдром на самозванеца" е публикуван през 1978 г. от американските психолози Полин Кланс и Сузана Еймс, които установили, че много от пациентите им не могат да приемат успеха, обяснявайки постиженията си с късмета. Това не е диагноза, а по-скоро обсесивно настроение, което може да възникне спорадично и почти никога не означава реална липса на знания и умения. Обратната ситуация е по-честа: некомпетентният човек не се притеснява, че е некомпетентен.

Оказва се, че жените са по податливи на този синдром от мъжете – така например мъжете повдигат въпроса за увеличаване на заплатите си четири пъти повече от жените.

Ако някога сте чувствали, че не сте достатъчно добри, не сте единствени. Милиони хора по света имат съмнения в собствените си качества. Синдромът на самозванеца често е придружен от перфекционизъм и това дуо превръща човек в работохолик, безразличен към израстването в кариерата - божи дар за всеки шеф. Добрата новина е, че можете да опитате да промените перспективата си.

Ето пет начина да се освободите от убеждението, че не сте достатъчно добри:

1. Признайте талантите си

Да приемем, че имате късмета да получите повишение, защото колега се е преместил в друг град, но вие не започвате от нулата и сте стигнали до този етап на кариера благодарение на личните си таланти и опит. Не свързвайте успеха с късмета. Признайте, че имате истински таланти, благодарение на които сте стигнали до тук.

Вземете лист и химикалка и запишете своите постижения и силни страни в колони. Прочитайте редовно и двата списъка, особено когато се чувствате недостойни. Такова напомняне помага да се отървете от съмненията, че не сте достатъчно добри и ще ви мотивира да разгърнете потенциала си.

2. Споделете това, което знаете, с другите

Лесно е да забравите колко много сте постигнали и научили - потърсете възможности да напомните на себе си и на другите за придобитата компетентност. Не пестете от знанията, които можете да споделите - споделянето на опит, блогове или наставничеството ще изгради увереност у вас. В допълнение към предимствата за околните, този подход поддържа страст към това, което правите, за да не изгубите мотивация.

3. Бъдете във връзката със себе си

Когато възникнат съмнения относно собствената ви значимост, не пренебрегвайте симптомите, а се опитайте да разберете причините за появата им. Не се отдавайте на негативните вътрешни монолози, а говорете със себе си (не непременно на глас) като с близък приятел. Надникнете в подсъзнанието си, за да разберете откъде идва проблемът. И бъдете добри към себе си - изключете вътрешния „строг родител“, и престанете да се критикувате.

4. Не бъдете прекалено сериозни

Промяната на дейностите променя начина, по който се чувствате. Не забравяйте да се разсейвате с любимите си неща, хобита и развлечения – позволете си да се отпуснете, за да не приемате твърде сериозно работата и ежедневните задачи. Научете се да се наслаждавате на плодовете на труда си - така ще се убедите, че заслужавате всичко, което имате.

5. Приемайте похвалата с удоволствие

Хората със синдром на самозванеца прекалено често игнорират добрите думи, обезценявайки личните си успехи и постижения, сякаш не искат да ги признаят пред себе си. А похвалата е основното оръжие за мотивация. Когато другите разпознаят работата ви като изключителна, приемайте комплиментите с радост и без излишна скромност.

И ако, въпреки всичките си усилия, все още страдате от коварния синдром, не се колебайте да потърсите професионална помощ. Недоверието към себе си изяжда нервите ви, което може да доведе до симптоми на тревожност и депресия. Компетентният психотерапевт може да ви помогне да се отървете от прекомерната самокритичност и да изградите отношение към собствения си успех.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser