Преминете към основното съдържание

Състоянието на стомаха влияе на теглото, настроението и стреса

Няма значение колко зеле ядете или колко тренирате, ако имате недобре работеща стомашно-чревна система, казва експертът Бренда Уотсън. Тя въвежда понятието „коефициент на стомаха“, което означава състоянието на бактериите, което може да...
© iStock

Няма значение колко зеле ядете или колко тренирате, ако имате недобре работеща стомашно-чревна система, казва експертът Бренда Уотсън. Тя въвежда понятието „коефициент на стомаха“, което означава състоянието на бактериите, което може да определи здравето ви, настроението ви и да подсили имунната ви система.

Здравият стомах е в основата на здравото тяло. Когато храносмилането функционира оптимално, това се отразява на много други системи в тялото, включително и на нервната и сърдечно-съдовата система.

Вижте пет факта, които трябва да знаете, за да поддържате оптимално здравето на стомаха и състоянието на чревната ви флора.

#1. Хората със здрав стомах и черва изпитват по-малко глад.

Гладът не винаги се дължи на липсата на воля, а на микроби и бактерии, които се хранят със захари и ги използват като източник на гориво, за да се размножават. Бактериите могат да манипулират дори поведението ни и съответно апетита ни.

#2. Небалансираната чревна флора може да бъде причината за разстройство, запек и често посещение до тоалетната.

Запек, синдром на раздразнените черва и диария – това са състояния, които показват дисбаланс на чревната флора. Бактериите в червата могат да контролират скоростта на храносмилателния тракт.

#3. Приемането на пробиотици може да подобри състоянието на чревната флора и това да се отрази значително на нивото на стреса.

Пробиотиците осигуряват добри бактерии на червата, а това помага съществено на храносмилането – тяхното действие се сравнява с медитацията за организма. Борят се успешно със стреса, който изчерпва тяхното количество. Пробиотиците помагат да не се унищожи лигавицата на червата и помагат за намаляване на токсините.

#4. Лошите бактерии могат да причинят проблеми с теглото.

Ако имате проблем с мазнините в тялото, не бързайте да се обвинявате, че не сте правили достатъчно кардио в залата. Лошите бактерии се хранят с преработени въглехидрати и захари и нездравословни мазнини. Те се отлагат във вид на токсини, които разрушават лигавицата на червата и предизвикват възпаления и складиране на мазнини.

#5. 80% от имунната система на организма е в червата.

Когато мислите за имунитета си, най-вероятно се сещате веднага за настинка, хрема, гърло или подобни неразположения. Храносмилането вероятно е последното нещо, което ви идва на ум... но вероятно е най-близо до истината.

Микрофлората в червата ви „образова“ имунната ви система. Ако тя е съставена от добри бактерии, това ще поддържа добро храносмилане и добра имунна система. Това ще минимизира токсините в организма, което ще ви осигури добро здраве.

Автор Люба Вангелова

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser