Преминете към основното съдържание

5 навика, които тихо унищожават психиката ни

Тревожност, дигитална зависимост, завист – навици, които пречат на хармоничното съжителство със себе си и психическата ни стабилност.

Психичното здраве е съществен компонент и неразделна част от човешкия организъм. Правилният подход за неговото формиране и поддържане включва способността да се противопоставяме на досадни външни фактори (включително стрес и депресия), продуктивна работа, хармонично съществуване в обществото и способността да бъдем в състояние на спокойствие. По същество менталното здраве е основата на щастливия живот. Да обърнем внимание на лошите навици, които имат вредно въздействие върху психиката ни.

Нивото на психично здраве се определя от различни психологически, социални и биологични фактори. Външни аспекти на проблема, които засягат психиката, могат да бъдат стресови условия на работа, финансови затруднения, социално отчуждение, лични преживявания. Тези рискови фактори действат отвън и не подкопават психиката отвътре, за разлика от вътрешните, които са тема на днешния ни материал.

Негативно мислене

Хората често измислят най-лошия сценарий на случващото се - с други думи, първоначално се подготвят за това, което ще се получи зле или изобщо няма да се получи. Тази точка включва и лични бариери, поставени от самия човек, например „няма да се справя“, „не мога“. Подобна линия на поведение не само ограничава възможностите ни, понижава самочувствието ни, но и влияе върху начина и качеството на живот, засягайки всичките му области.

Чуждото мнение

Невъзможно е да се харесваме на всеки, но не всички разбират тази истина и активно позволяват на мнението на околните да повлияе на собствения им живот. Днес, наблюдавайки живота на известни хора в социалните мрежи, можем ясно да наблюдаваме следния феномен: дори човек да се занимава с полезни дейности, сам да печели пари и да допринася за развитието на обществото, винаги ще има някой, който ще изрази недоволство и негативизъм. Безкрайното съобразяване с чуждото мнение ни затормозява и не ни дава възможност да се развиваме. Важно е да разберем, че трябва да се доверяваме само на себе си и на ограничен кръг от хора, които според нас имат авторитет, подкрепен от резултати.

Дигитално пристрастяване

Всяка зависимост е заплаха за психологическото здраве. През 21 век още една зависимост се присъедини към вече известните - дигиталната. Тя включва не само необходимостта да бъдем във връзка през цялото време, постоянно запълване на паузи чрез отваряне на приложения и безкрайно гледане на новинарския канал, но също така и правене на аналогии между собствената реалност и картината, представена на екрана. Последната точка причинява най-голяма вреда на човешката психика - желанието да живеем различен, по-"интересен" (като другите) живот трови ежедневието ни и ни прави нещастни.

Вътрешно чувство на неудовлетворение

От тялото ни, от шефовете, от поведението на роднини и приятели,от заплата, от социалния статус и така нататък. Невъзможността да оцени даденото и да се наслади на малките неща и това, което има, допринася за развитието на синдрома на нещастния човек, което в крайна сметка води до хронично чувство на неудовлетвореност и различни психични разстройства.

Завист

Завистта разрушава както човешката психика,така и социалните му връзки - отношения в семейството, романтични отношения, контакти с колеги. Отрицателните чувства, свързани с постоянния анализ на успехите на други хора, тровят не само душата, но и тялото - затова хората, недоволни от живота, често страдат от физически заболявания, проблеми с кръвното налягане, както и с нервната и храносмилателната система.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser