Преминете към основното съдържание

5 необичайни начина да комбинирате храна и вино

Угаждайте си, но спазвайте баланса
© iStock

Виното е любима напитка на повечето хора, особено през зимата. Всеки сорт вино се комбинира със съответен вид храна, но от друга страна гастрономията не познава граници и всеки експеримент ражда нови комбинации. Най-простата формула, с която се съобразяват повечето любители на вкусната храна, е, да готвят каквото обичат да ядат, съобразено с годишния период и сезонните продукти. Има 5 основни техники за балансиране и комбиниране на вкуса, така че виното да е винаги добре съчетано с храната.

Включете протеин в храната

Протеинът не трябва да е под формата на месо или риба, а най-добре в храни като бобови, млечни, гъби. Храните с протеин и с по-светъл цвят е добре да комбинирате с бели вина. А тъмните на цвят протеинови храни с червени вина.

Балансирайте всяко хранене със сол и киселинност

Лимонът освежава, но, когато става дума за вино, лимонът позволява на вкусовете на различните плодове да се откроят и да ги почувствате с небцето си. Нивото на киселинност на храната трябва да бъде приблизително като тази на виното, така че да са в равновесие, без да надделява едното над другото. След няколко глътки вино, трябва все още да може да усещате с небцето си вкуса на храната.

Баланс на текстура, вкус и киселинност

Мазнина, нишесте и желатин – те оставят специфичен вкус в устата. Високата киселинност на белите вина се вписват перфектно в комбинации с мазни храни. Съчетавайте совиньон блан с козе сирене със салса от авокадо и лайм. Червеното вино като мерло или каберене се комбинира добре с мазни храни, които съдържат висок процент протеин.

Сладко, люто и горчиво

Внимателно комбинирайте виното със сладки, горчиви и лютиви храни – те провокират нежелани реакции в организма. Сладките храни е добре да са придружени от вино с висок процент алкохол. Горчивите храни комбинирайте със сладки вина. Когато става дума за пикантни съставки, също може да избирате сладки вина, които са с по-висока температура.

Комбинирайте според личния си вкус

не е грешно да съчетаете риба с червено вино – просто добавете гъби към порцията си. А да сервирате пържола със совиньон блан? Тази храна ще се окаже тежка за виното – месото е богато на протеини. Затова добавете китайско зеле и ще балансирате вкусовете.

Автор Люба Вангелова

Още по етикети

лайфстайл , гурме , вино
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser