Преминете към основното съдържание

5 необичайни техники за декорация на великденските яйца, които да пробвате днес

Импровизирайте и се забавлявайте!

© iStock

Започваме с един тренд, който набра популярност в последните години, а именно боядисване с натурални бои. Сигурни сме, че много от вас са го пробвали вече, затова само ще припомним цветовата палитра на база зеленчуци, плодове и подправки (червеното зеле дава син цвят, ние го бяхме забравили!). Останалите четири метода също позволяват да поиграете с креативността си.

Go natural...

 • Жълти люспи от лук – жълто до тъмнооранжево
 • Куркума или кимион – яркожълто
 • Кафе сварено – жълто до кафяво
 • Чили на прах – оранжево
 • Кори от жълта или зелена ябълка – жълто-зелено
 • Спанак – зелено
 • Червено цвекло – розово до червено
 • Червени люспи от лук – бледолилаво до червено
 • Червено зеле – синьо
 • Малини или къпини – розово до лилаво
 • Червено вино – тъмносиньо
 • Каркаде – синьо-виолетово

За да направите боята, вземете 4 чаши нарязани или смачкани на пюре плодове и зеленчуци или 4 супени лъжици подправка и ги сварете в 4 чаши вода (използвайте по-малко, ако работите с воднисти продукти, като например спанак) и 2 супени лъжици бял оцет. Оставете да къкри на слаб огън за 30 минути. След това прецедете парченцата плодове или зеленчуци, останалата течност е боя. При каркадето е малко по-различно: сложете 100 г сухи цветове в 800 мл студена вода; дръжте яйцето вътре 10-15 минути.

*За по-добър ефект се препоръчва използването на бели яйца.

Омбре, но не в косите

Тук идеята, както вече се досетихте, е да използвате само един цвят, но в различни нюанси или по-точно в различна интензивност. Пригответе 6 чаши, сложете в тях вода и малко бял оцет и от една до шест съответно капки сладкарска боя.

Блясък, блясък и пак блясък

Тук не говорим за кристалите за яйца, които се продават в търговската мрежа, а за всякакви блестящи елементи и орнаменти, които имате у дома и можете да ползвате за целта. Например пайети, металически конфети... Не казваме да съсипете някоя своя дреха или чанта, а просто да си спомните за онзи творчески или парти сет, който събира прах под леглото. Разбира се, ще ви трябва също надеждно и безопасно лепило.

Счупеното носи щастие или как да си направим великденска мозайка

Защо да не превърнем дефекта в ефект?! Колкото и да внимаваме, винаги се случва, докато боядисваме, да счупим поне едно яйце. Е, добрата новина е, че можете да се възползвате и от тази ситуация. Съберете начупената черупка и я ползвайте за декорация на друго яйце така, че да се образува своеобразна мозайка. Разбира се, трябва да се съобразите с извивките, т.е. парченца от върха ще паснат по-добре на върха и на здравото яйце. Върху бяло яйце налепете мънички парченца от черупка, оцветени в синьо или зелено, като си помагате с клечка за зъби, за да нанасяте лепило. Идеята е да не са плътно долепени, за да се вижда основата (повърхността на здравото яйце, което декорирате). Върху цветни яйца можете да налепите бели черупчени парченца. Тук отново можете да използвате сладкарска или течна боя.

Ново амплоа на крема за бръснене

Кремът за бръснете на мъжа до вас по всяка вероятност стои недокоснат в шкафа в банята в последните няколко седмици, но пък ето сега има шанс да бъде използван в името на креативността. Уточняваме обаче, че този метод е подходящ, ако яйцата ще се ползват само за декорация, например две-три такива за акцент в интериора, а не за ядене. Ако ще ги консумирате, вместо крем за бръснене ползвайте бита сметана.

Разпределете върху лист хартия за печене или тавичка от плътно фолио крема за бръснене така, че слоят да е с дебелина 1 см. Изравнете го с гумена шпатула. Капнете капки сладкарска боя върху крема. Не се страхувайте да бъдете щедри – колкото повече използвате, толкова по-ярки ще бъдат яйцата. Използвайте клечка за зъби, за да разнесете боята в крема. Разбира се, че можете да сложите два или няколко цвята. С гумени ръкавици вземете твърдо сварено яйце и го прекарайте през крема, превъртайки го, докато се покрие напълно. Поставете внимателно яйцето върху хартия за печене и оставете да изсъхне за около 20 минути. Избършете останалия крем с чиста хартиена кърпа и voila, имате си цветно „мраморно“ яйце!

Великден: 25 вдъхновяващи идеи за декорация

Вижте повече

Великден: 25 вдъхновяващи идеи за декорация

...за да се приюти празникът в дома ви

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser