Преминете към основното съдържание

5 неща за любовта, които всеки трябва да знае

Психолози чертаят карта на чувствата, оценяват ролята на целувката, обясняват защо заприличваме на този, с когото се съберем, какво убива връзките, и още...
© iStock

„Любовта не се състои в това, двама души да се вторачат един в друг, а в това, те да гледат в една посока“, е написал някога Антоан дьо Сент-Екзюпери. Днес учените проверяват дали е бил прав. И не само. От първоначалния момент на привличане до остаряването заедно – ето 5 факта, от психологията за любовта, които всеки – влюбен или не, е добре да има предвид.

1. Влюбването става за една пета от секундата

Толкова време отнема на веществата, отключващи еуфорията ни, да започнат да влияят върху мозъка, когато срещнем някого, който ни се струва специален. В този процес участват 12 различни зони на мозъка, установяват проучванията. Когато гледате или си мислите за любимия, тези зони освобождават коктейл от невротрансмитери (сред тях и окситоцин, допамин, вазопресин и адреналин). Мозъкът получава незабавна доза любов и реагира по начин, подобен на опиянението от кокаин например. Нищо чудно, че се държим неадекватно или най-малкото – еуфорично, в присъствието на г-н Специален!

При влюбването мозъкът реагира като при наркотично опиянение.

2. Мозъчната карта на любовта и желанието

Първото проучване, проверило невро-разликата между любов и сексуално желание, открива впечатляващи съвпадения, но и ясни разграничения. Зоните от мозъка, които са активни и при двете състояния, се задействат, когато изпитваме емоции, когато сме мотивирани и когато изпадаме в дълбоки размишления. Тоест: желанието за секс не е само първична емоция, то включва още ориентирана към конкретна цел мотивация и вкарването на все пак някаква мисъл. Любовта също стъпва на тази формулировка, но се откроява с активирането на още една зона, обикновено свързвана с балансирането между по-сложни и по-маловажни решения.

Броят на целувките е пряко свързан с качеството на една връзка.

3. Целувката ни помага да изберем

Нови проучвания в най-сладката сфера на любовта – размяната на целувки, доказват, че освен възбуждащо, това действие ни помага в избора на партньор. А също и в задържането му! Изследователите откриват връзка между броя на целувките, разменени между половинките в дълготрайна връзка, и качеството на техните отношения. За сравнение, подобна директна корелация не била открита за броя на интимните контакти например.

След четвърт век заедно развиваме сходни черти на лицето.

4. Заприличваме на половинката след 25 години съвместен живот

Партньорите, които са заедно вече четвърт век, са склонни да развият сходни черти на лицето. Авторите на проучването, доказало това, обясняват резултатите със сходства в хранителния режим на двойката, еднаквата околна среда, в която тя живее, и дори със склонността на хората да съпреживяват всичко с любимия си човек (а емоциите, както знаем, се отпечатват на лицето ни).

5. Връзките от разстояние „работят“

Обратно на разпространеното схващане, връзките от разстояние могат да оцелеят, доказа ново проучване. Най-важни в случая са два фактора:

- влюбените да си споделят повече лична информация;

- да имат по-идеализирана представа за другия.

Според резултатите, в двойките, при които тези два фактора са налице, нивата на удовлетвореност на партньорите са приблизително еднакви и двамата влюбени усещат стабилност като при връзка с човек от същия град или държава. Припомнете си го, преди да решите да се отправите към летището, без да сте разменили контакти с красавеца от съседния шезлонг!

Текст Петра Денчева

Още по етикети

секс , партньор , емоции
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser