Преминете към основното съдържание

5 пози, които трябва да заемате в офиса

Те помагат повече отколкото си представяте
© iStock

Начинът, по който стоите на работното си място, може да окаже значително влияние върху всички около вас. Позицията на раменете ви буквално може да промени силуета ви на лидер и да ви превърне в обикновен изпълнител. Според ново изследване, публикувано в The Wall Street Journal, езикът на тялото може да промени дори хормоните ви и поведението ви. Не е нужно да сте истински войн, трябва само да се държите като такъв.

В изследването се споменава, че определни пози на тялото може да намалят производството на кортизол (хормонът на стреса) и да увеличат тестостерона. Карол Кинси Гоман, автор на книгата „Тихият език на лидерството: Как езикът на тялото може да ви издигне (или срине) по пътя към върха“, казва: „Не забравяйте, че статусът и властта са невербално доказуеми. Те понякога зависят много от височината ви от начина, по който изпълвате пространството. Така че, всеки път, когато сте в офиса, се изправете, изпънете рамене назад, стойте стабилно на краката си и дръжте главата си изправена.“

Т. нар. силови пози се свързват с по-голяма креативност и енергия. Например ако за няколко минути по време на интервю се опитате да задържите тялото си в определена позиция, това би ви помогнало да получите работата. Според Айми Къди, професор по бизнес администрация в Университета в Харвард, позата на тялото помага на хората да се справят с риска и със стреса, с болката и способността си да мислят абстрактно. Нейната лекция по темата може да гледате тук

Запознайте се с 5 прости правила за езика на тялото, които може да започнете да практикувате веднага.

#1. Изправете се.

Особено важно е, ако сте водещ на презентация – това ще ви спечели въздействието върху аудиторията.

#2. Стойте изправени или се наведете над масата, когато говорите.

Точно както птиците завиват, когато летят и са разперили крилата си, за да поемат повече въздушна струя и да имат повече контрол над въздуха, за да заемат търсената позиция. Повечето жени, когато работят с мъже, нямат нужната височина на ръста, за да се чувстват равноправни с тях. Когато седнат, жените заемат по-малко място. Трябва да правят точно обратното – да се изправят и да заемат визуално повече пространство.

#3. Седнете с изправен гръб на стола, дори и това да е фотьойл.

Тази поза издава усещане за сила и господство над ситуацията, което подсъзнателно ще бъде прието от отсрещния точно по този начин.

#4. Поддържайте постоянно тази поза на тялото, дори и никой да не ви вижда.

Ако говорите по телефона или пишете мейл, отново заемете тази позиция, въпреки че никой не ви вижда. Това ще ви накара да се чувствате по-силен и буквално може да накара мисълта ви да тече по различен начин.

#5. Бъдете Wonder Woman.

Да застанете изправена с ръце до тялото с длани, обърнати към бедрата ви – в началото ще се почувствате малко странно, но тази поза ще ви донесе усещане за мощ. Бионсе го прави, Кристин Лагард го прави, Опра Уинфри го прави. Тази поза не е заради това как ще ви усетят другите, а за това как да се усетите самите вие. По този начин чрез езика на тялото вие комуникирате със себе си. Това ще промени поведението ви, решението ви и резултата от тях.

Автор Люба Вангелова

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser