Преминете към основното съдържание

5 правила как да избирате обувки

На какво си струва да обръщате внимание, когато купувате чифт нови обувки
© ImaxTree

Понякога един ден в новите обувки е равносилен на един ден изтезания: едва можем да се дотътрим до вкъщи и да освободим разранените си пръсти от това „менгеме“. Понякога да разберете, че чифт обувки не са добре подбрани за краката ви, може да узнаете чак след месец: петата се свива, сводът пада, а кокалчетата на пръстите се изкривяват. Затова трябва да избирате обувките си внимателно. Съобразявайте се при избора с тези пет правила.

#1. След като купите обувките си, разходете се с тях у дома в продължение на 20-30 минути. Ако са ви удобни, нищо не би трябвало да ви притеснява. Ако се появи дискомфорт, имате време да върнете обувките. Законът ви го позволява да го направите в рамките на определен срок.

© ImaxTree

#2. В края на деня краката отичат и леко увеличават обема си. Ето защо е добре да купувате обувки вечер.

© ImaxTree

#3. Купувайте обувки, които максимално съответстват на формата на краката ви. Ако стъпалата ви са широки, едва ли в тесни обувки те ще се чувстват добре. Така че много внимателно избирайте не само размера, но и формата.

© ImaxTree

#4. Обръщайте внимание на скритите неудобства на обувката. Вътрешни шевове, парчета гума или кожа, които ви убиват на петата, в задната част на костта - колкото и привлекателно да изглеждат обувките, те няма да ви служат дълго.

© ImaxTree

#5. Убедете се, че най-широката част на обувката е тази, където е сгъвката, когато стъпите на пръсти – тогава стъпалото ви трябва да се чувства удобно. Немаловажен фактор е стелката. Направена от кожа или от велур, тя трябва да пази кожата от възпаления или от мазоли.

© ImaxTree

Автор Люба Вангелова

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser