Преминете към основното съдържание

5 причини да тренирате с тежести

Мислите, че те са само за мъже? Всъщност този тип тренировки задължително трябва да присъстват във вашия фитнес режим. Ето защо
© iStock

1. Ще отслабваме по-бързо

Американско проучване сочи, че дори когато се изпълняват с една и съща интензивност, тренировките с тежести имат по-добър ефект върху метаболизма, а оттам и върху изгарянето на мазнини. Причината за това е, че когато вдигате дъмбелите, използвате много повече мускули с много по-голяма интензивност и така изграждате нова мускулна маса. А колкото повече мускули имате, толкова повече калории горите, дори докато седите на стола в офиса.

2. Прави ни по-силни

Аеробната активност, като например тичането, гори много калории, но не изгражда мускули. В американско проучване се казва, че жените, които тренират с тежести, се справят по-добре в тестовете за сила. Изводът е, че за най-добри фитнес резултати, трябва да правите и двата вида упражнения.


ЗАЩО 6 ВЕЧЕРТА Е НАЙ-ДОБРОТО ВРЕМЕ ЗА ТРЕНИРОВКА?


3.Заздравява костите

Ако правите по-малко повторения с по-големи тежести, значително ще увеличите костната си плътност. Най-ефективни са клековете или нападите с гирички. По-здравите кости ще ви предпазят от осеопороза, която засяга една от три жени над 50 г.

4. Подобрява психичното здраве

Много поручвания сочат, че тренировките с тежести се отразяват положително на психиката. Доказано е, че ефектът им при депресия е сравним с този на лекарствата. 

5. Помага при сериозни заболявания

Тренировките с тежести подобравят състоянието на хора с диабет, болести на сърцето, остеопороза, множествена склероза, артрит и още много заболявания, които сериозно се отразяват на качеството на живот. Разбира се, нужно е да се посъветвате с лекар преди да започнете каквито и да било тренировки. 

 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser