Преминете към основното съдържание

5 причини, поради които косата ви пада

Докато се чудите какво се случва с косата ви, която доскоро беше гъста и лъскава, и купувате скъпи и неефективни продукти, ние откриваме каква е всъщност причината и как да решим проблема

Хормонален дисбаланс

Това е може би най-честата причина тялото ни да страда. Реакциите могат да варират от кожни проблеми до драстично наддаване на тегло. Хормоналният дисбаланс може да причини и косопад. Може да ви липсва хормонът естроген, който е отговорен за растежа и укрепването на косата. Но изобилието от андрогени (мъжки хормони) може да причини крехкост, сухота и изтощение. Не се паникьосвайте (в противен случай това ще доведе до втората точка от нашия материал): едно посещение при лекар, няколко теста - и проблемът ви е решен.

Стрес

Това не е мит - прекомерният стрес наистина влияе не само на това как се чувствате, но и на това как изглеждате. Именно той може да повиши излишните андрогенни хормони. Освен това, поради нервно напрежение, режимът ни на сън и хранене често се нарушава и това отново се отразява на здравето на косата ни.

Недостиг на желязо

С други думи, анемия. Желязото е отговорно за производството на протеин в организма, който подхранва космените фоликули и отговаря за растежа на косата. Така че яжте черен шоколад, черен дроб, леща, кашу и спанак. Или приемайте допълнително витамини.

Проблеми с щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е отговорна за правилния метаболизъм, като контролира производството на протеини и кислород. Следователно всеки дисбаланс, свързан с щитовидната жлеза, може да повлияе неблагоприятно на фоликулите.

Липса на витамин В12

Често ли се чувствате уморени, дори когато спите достатъчно? Може би не ви достига витамин В12. Недостигът му забавя червените кръвни клетки, а именно те пренасят кислород до фоликулите. Между другото, този проблем най-често засяга веганите, които не консумират животински протеини, съдържащи В12.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser