Преминете към основното съдържание

5 примки на съблазняването

Открийте кой е вашият фактор на прелъстяването?

Защо на някои жени им върви повече с мъжете? Как се получава така, че влизат в стаята и на мига привличат вниманието на околните върху себе си? Каква е тази магнетична женственост, която е толкова наситена, че сигурно се усеща дори от Космоса? Задавала съм си тези въпроси неведнъж, изучавайки в приятелските ми кръгове и в кръговете от приятели на приятели всички „алфа“ мъже и жени (онези, заради които съществува клишето „секссимвол“). И изводите в различни ситуации рядко са били едни и същи. Тъкмо започвах да мисля, че търся истината по грешен път, когато попаднах на теорията за „еротичния капитал“.

НА ВСИЧКИ ФРОНТОВЕ

Можеше да се казва еротичен фактор, потенциал, капацитет или коефициент, но авторката на теорията – Катрин Хаким, доктор по социология в реномирания Лондонски институт по икономика и политически науки, избира да го нарече точно капитал. Което, разбира се, никак не е случайно. Според нея с колкото повече еротичен капитал разполага човек, толкова повече успехи ще има той не само в отношенията си с противоположния пол, но и във всички други сфери на живота, включително и в професионалната. Точно така: излиза, че ако ви върви с мъжете, ще получавате и 10-15% по-висока заплата, изчислява британската изследователка.

ИЗКУСИТЕЛНИ КОДОВЕ

Но нека се върнем на основното меню – всички онези учестяващи сърцебиенето ви мъже, които бихте искали да впечатлите по един определен начин. А се оказва, че начините са доста повече – всъщност цели пет! Защото еротичният капитал е съвкупност от няколко преимущества. Красотата, естествено, играе главна роля. Но външният вид далеч не е всичко, установява Хаким, докато подрежда задължителните елементи от портфолиото на истинските съблазнител(к)и. Ето какво според нея включва то:

1. Красота

Този фактор за неустоимост изкачва нагоре в класациите за сексапил хора с перфектен външен вид като топмодела Клаудия Шифър и актьора Джейк Гиленхал. Но според социолози, които доразвиват теорията на британката, има много и различни разбирания за красота, тъй че никога не бива да се заричате: „Етикетът „хубава“ не е за мен.“ „Всеки има поне една черта, която някой някъде би намерил за привлекателна“, казва д-р Хаким. „Ето защо си заслужава да откриете какво прави тъкмо вас красиви и да подчертаете това свое преимущество. Затова и идеята за еротичния капитал е толкова хубава – винаги можете да работите в посока на неговото увеличаване!“

2. Жизненост

Заразителен позитивизъм, оживеност и енергия, които облъчват всички наоколо. Ако някога усетите, че запасите ви от този слънчев микс са на изчерпване, спомнете си за някого, който го има в излишък – пънкарката Бет Дито например. Певицата с наднормено тегло участва в представянето на колекцията пролет-лято 2011 на Gautier в Париж и вече е била номинирана няколко пъти за най-секси жена на годината. С право! Защото няма нищо по-пленително от човек, около когото сякаш винаги се разпукват фойерверки и който разчупва с топлото си и усмихнато присъствие всяка ситуация.

3. Социална привлекателност

Вероятно мислите, че в тази категория се говори за обществения статус на човек, за позицията му в социалната йерархия, развитието му в кариерата. И донякъде сте прави. Но макар и от значение, тези постижения не са толкова важни, колкото умението да общувате, да поддържате интересен разговора с непознати хора, без значение от тяхното положение и класа. А за целта онова, на което можете да разчитате, е притегателната сила на интелекта. Умът, също като тялото, има нужда от грижи. Защото острият и проницателен ум винаги очарова по неустоим начин. Справка: режисьорът Уди Алън, писателят Пол Остър, актрисата Анет Бенинг.

4. Сексуална привлекателност

Най-важната съставка на този елемент? Сексапилът, разбира се – като при оценяването му Хаким обръща по-малко внимание на сексуалния опит на човек и поставя по-голям акцент върху подхода му към противоположния пол. И добавя: „Особено важна е аурата на тайнствеността и сдържаността.“ Тоест – дистанцията, създаваща онова гъделичкащо напрежение пред прага на новото, непознатото. Ето защо знаменитостите, които избягват да говорят за личния си живот, винаги будят амбициите на феновете им да ги опознаят още повече. Нещо като обсебване, захласване по съкровище, което всеки иска непременно да има и отдавна е забравил защо.

5. Цялостно представяне

Става дума за комплекс от интуитивни и сетивни качества, който включва равни части физически данни, непринуденост и едновременно с това увереност в собствената привлекателност. Това понякога означава да облечете сигнално червена рокля, дори когато ярките цветове подчертават заобления ви ханш.

„Истината е, че да бъдете неустоими, е едновременно и по-лесно, и по-трудно, отколкото може би очаквате. По-лесно – защото по принцип всеки притежава еротичен потенциал. По-трудно – защото човек трябва да го развива съвсем сам, а някои нямат талант за това развитие“, казва британската обществена изследователка. Ако се сблъскате с втория вариант, не бързайте да се предавате и опитайте просто да бъдете себе си. В една подобрена версия. Нищо не възпрепятства трупането на собствен еротичен капитал повече от опитите да бъдете някой друг, да играете чужда роля. Да сте неустоими, означава най-вече да сте опознали истински и преди всички останали собственото си „Аз“. И да нямате никакво съмнение, че то е именно „алфа“!

 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser