Преминете към основното съдържание

5 признака, че сте дехидратирани

Те са различни от обичайните, за които знаете
© iStock

Всички знаете кои са първоначалните знаци за това, че организмът ви е дехидратиран – тъмна урина, жажда, пресъхнала уста, главоболие... Съществуват обаче и редица признаци за липсата на вода в тялото ви, които не са очевидни. Според експертите, те показват, че дехидратацията е в напреднала фаза.

За да функционира правилно организма ни, той се нуждае не само от вода, но и от други течности. Тежкото обезводняване има сериозни последствия. Вижте кои са по-малко видимите признаци на дехидратация.

#1. Имате лош дъх

В слюнката има бактерии, които при по-ниска хидратация на организма, стават по-концентрирани, а способността на слюнката да се бори с микроорганизмите намалява. Ако забележите, че имате лош дъх, опитайте се да пиете повече вода.

#2. Чувствате се объркани

Объркаността може да бъде признак за няколко неща, сред които е и дехидратирането. Особено често се случва, ако работите навън в горещ ден.

#3. Огладнявате бързо

За да функционира правилно, черният дроб се нуждае от вода. Когато не я получи, сигнализира на мозъка, че има нужда от гориво. Така, вместо да ожаднявате, може и да огладнявате.

#4. Кожата ви губи еластичност

Ако стиснете между два пръста кожата на ръката си и я пуснете веднага след това, тя трябва бързо да възстанови гладкостта си. Ако не стане така, това е знак, че има нужда от много вода.

#5. Не се изпотявате

Според специалистите, ако не се изпотявате, това може да бъде знак, че имате топлинен удар или изтощение. Това обикновено се случва, когато обема на течността в тялото е толкова ниска, че тялото се опитва да задържи течности. В този случай трябва да получите веднага медицинска помощ. Същото се отнася за хората, които се чувстват изтощени и пред припадък – в този момент спешно трябва да приемете течности и да се отправите към спешното отделение.

Автор Люба Вангелова

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser