
Здравословното хранене и детоксът не са повод да се откажете от сладкото. Правилните десерти могат да бъдат дори съществена част от здравословното ви меню. Тези прости принципи ще ви помогнат да се насладите на сладкото, без да имате угризения.
#1. Без захар не означава без проблем. Купувайки сладки продукти, на опаковката на които пише „без захар“ не означава, че в останалата част на описанието не липсват други заместители като фруктоза например. Ако по-рано този подсладител се считаше за здравословна алтернатива на захарта, днес повечето специалисти включват фруктозата в черния списък. Редовната й употреба може да доведе не само до излишни килограми, но и да причини сърдечно-съдови и стомашни проблеми.
Най-неутралният подсладител е сладката трева стевия. От нея се произвежда зелен прах и бял концентрат, които за разлика от други подсладители не влияе върху нивото на глюкозата в кръвта и няма странични действия върху килограмите ви.
#2. Медът не е подходящ за печене и за други десерти, които се подготвят с топлинна обработка. При нагряване до 42 градуса по Целзий медът губи лечебните си свойства, а при температура по-висока от 60 градуса по Целзий дори полезният мед се превръща във вреден. Като подсладител той е по-подходящ за смутита, десерти с кисело мляко и други десерти, които се приготвят със студена обработка.
#3. Започвайте десерта от салатата. Пресните зеленчуци и зеленините, богати на растителни влакна и полезни ензими помагат на стомашно-чревния тракт да усвои по-добре десерта. Може това да са натурални бонбони от фурми, бадем и рожков или класически чийзкейк – по-важното е да хапнете преди това салата, а след това сладкото.
#4. По-просто е по-добре. Брашно, орехи, захар, яйца, плодове, растителни мазнини, маслен крем – всички десерти, в които участват максимум от тези съставки, може да изглеждат красиво, но са сложни за преработване от стомаха ви. Винаги избирайте десерти с прости рецепти с минимално на брой продукти в тях. Например, ако искате да приготвите десерт на основата на ядки и семена, можете да добавите всякакви сушени плодове или банан. Вариант е и натрошени бисквити. В основата на овесените ядки може да добавите киноа, елда или други зърнени култури. Но да смесвате ядки и зърнени храни в една рецепта не се препоръчва.
#5. Понякога шоколадът е по-добре от плодовете. Но пресните плодове и зеленчуци е добре да се консумират винаги на празен стомах и то без да ги смесвате с други храни. Да се полакомите за плодове може час-час и половина преди хранене, но не по-късно от това. За десерт е по-подходящ натурален шоколад със 70% какао: той съдържа малко захар и е подходящ по всяко време на деня, като се съчетава добре с различни храни.