Преминете към основното съдържание

5 стари църкви, които имат втори живот

Пъб и скейт парк съжителстват прекрасно с амвона и фреските
МУЗЕЙ СТЕДЕЛЕЙК
МУЗЕЙ СТЕДЕЛЕЙК

Да се преобразува стара църква в пъб или в театър не е кощунство, а реалността на XXI век. Вижте в кои бивши храмове днес може да видите графити по стените и да карате скейтборд.

КНИЖАРНИЦА SELEXYZ DOMINICANEN / МААСТРИХТ, ХОЛАНДИЯ

КНИЖАРНИЦА SELEXYZ DOMINICANEN

В този храм от 13 век през последните няколко години се помещава работеща книжарница. Холандското архитектурно бюро Merkx + Giro решило да вдъхне нов живот на доминиканския храм – така се появили рафтове с книги и кафене. Авторите не са променили архитектурата на сградата, а промяната на преднзначението й не е за първи път – предигодини е била изпозлваназа провеждането на кандидат студентски изпити.

КНИЖАРНИЦА SELEXYZ DOMINICANEN

 

ПЪБ FRANKENSTEIN PUB / ЕДИНБУРГ, ШОТЛАНДИЯ

ПЪБ FRANKENSTEIN PUB

На енориашите от старата готическа църква това би изглеждало като кощунство, но днес бившият храм в Единбург е бар, в който може да се насладите на коктейл с име „Съсирек“ или „Вход за ада“. Днес тук вместо религиозни служби се провеждат парти за Хелоуин. Надписът „1818“ на фасадата на сградата може да ви въведе в заблуждение – това не е годината на построяване, а годината на годината на излизането на романа „Франкенщайн“.

 

СКЕЙТ ПАРК KAOS TEMPLE / ЛИАНЕРА, ИСПАНИЯ

СКЕЙТ ПАРК KAOS TEMPLE

Църквата „Света Барбара“ е построена през 1912 г, но след края на Гражданската война в Испания е полуизоставена. Местни скейтъри решили да й вдъхнат нов живот. Те събрали средства и решили да превърнат постройката в скейт парк. Психиделични графити и изображения на хора и животни са изрисувани по стените. В центъра на храма е инсталирана голяма рампа, направена собственоръчно от скейтърите.

 

МУЗЕЙ СТЕДЕЛЕЙК / ШИДАМ, ХОЛАНДИЯ

МУЗЕЙ СТЕДЕЛЕЙК

В края на 18 век архитектът Ян Джудичи построил в холандския град Шидам построил приют за бедни, към който построил и църква. Два века по-късно тя е преобразувана в музей. Архитектите напълно са запазили интериора на църквата, а в амвона й са направили магазин за сувенири.

МУЗЕЙ СТЕДЕЛЕЙК

 

ТЕАТЪР EVERYMAN / ЛИВЪРПУЛ, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

ТЕАТЪР EVERYMAN

Театърът е бил основан в Ливърпул през 1964 г. Поставените от него постановки - от Шекспир до шоуто на The Beatles – провокирали голям интерес. Но не по-малък интерес събуждала сградата, в която се помещавал театърът.

Това е бивша протестантска църква от средата на 19 векХрамът епостроен през 1837 г, но след 16 години е превърната в концертна зала, а през 1912 г – в кинотеатър Hope Hall. През 2011 г театърът EveryMan е затворен за реконструкция, като част от елементите на църквата са изложени за продажба на търг.

Още по етикети

лайфстайл , интериор
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser