Преминете към основното съдържание

5 съвета как да се грижите за обувките си

Професионалистите знаят най-добре
© ImaxTree

Срокът на служба на вашите любими обувки зависи от това от каква материя са и как се грижите за тях. Това е и отговорът защо да се грижите за обувките си – за да ги носите възможно най-дълго и да изглеждат винаги добре. Често в магазина няма как да разберете колко качествени са, но ако не можете да се доверите на продавача, то във ваш контрол изцяло е грижата за тях.

#1. Грижите започват от самото начало.

© ImaxTree

Скъпите обувки ви служат по-дълго, но изискват специално внимание. Колкото по-рано започнете с него, толкова по-дълго ще ви служат те. Всяка кожа е чувствителна към влага. В повечето случаи гладката кожа на обувките е обработена с восък още от производителите и на практика не изисква допълнителна грижа след това. Но, ако обувките са от набук или велур, трябва да се погрижите допълнително да направите кожата водоотблъскваща. Има специални препарати за това.

#2. Не носете едни и същи чифт два поредни дни.

© ImaxTree

Това е стар и проверен с времето начин да удължите живота на обувките си. Дори в сухо време обувките ви поемат от влагата на краката ви. Това е причината вечер, независимо дали времето е било влажно, обувките ви да са деформирани от носенето. Дайте им възможност да изсъхнат на стайна температура в продължение на едно денонощие. Поставете ги върху дървено трупче – дървото поема влагата и помага за премахването на неприятния мирис. Така много бързо обувките си връщат първоначалната форма. Най-подходящият дървен материал за подложки за обувки е от кедър.

#3. Правилно ги почиствайте.

© ImaxTree

От това как почиствате обувките си, пряко зависи техния живот. Обувките от гладка кожа изискват редовни грижи и не само с естетични цели. Освен благородния блясък, има и други в моменти, за които производителите на евтини обувки премълчават. Внимателно подбрани висококачествени мазнини, съдържащи се в качествените кремове за обувки , подхранват кожата, не й позволяват да изсъхне и я насищат с цвят. Пчелният восък, който е основа на ваксата, я покрива с тънък слой, като така я предпазва от влагата и създава лек блясък. Ако не подхранвате кожата на обувките, след време тя ще започне да образува гънки.

Обувките от велур изискват по-голямо внимание в сравнение с обувките от гладка кожа. Трябва да използвате само четки от най-високо качество, препарати специално за велур и да не миете никога обувките. Ако велурът е силно замърсен, дайте го на специализирано химическо чистене – там не само ще почистят обувките ви, но и ще наситят цвета им.

Какво не трябва да правите:

- Не ползвайте средства със силикон – ефектът от тях е краткосрочен. Тънкият слой на силикона не дава на кожата да диша и освен това той привлича мръсотия, която полепва по кожата. Така само след половин час обувките ви ще са още по-мръсни.

- Не почиствайте кожата с влажна кърпа и не ги слагайте под течаща вода.

- Не използвайте мазни средства за почистване и грижа на обувки с гладка кожа. Мазнината прониква в структурата на кожата и да изведете от там е практически невъзможно. За изначално „омазнена“ кожа на обувките има други специални средства за поддръжка – снабдете се с такива.

- Не изсушавайте обувките си по механичен път – под сешоар или топла струя въздух. Последиците често са необратими.

#4. Поправката трябва да бъде навреме.

© ImaxTree

Когато се налага да бъде направен базов ремонт на обувките, направете го незабавно. Ако при почистване сте забелязали, че подметката е много износена, дайте я веднага за ремонт. „Само още веднъж да ги обуя и тогава ще ги занеса на обущар“ е вариант, който може да бъде фатален за обувките ви.

#5. Не всичко е загубено.

© ImaxTree

Не е тайна, че обувките могат да бъдат реставрирани. Ако, докато четете това, си мислите, че би било добре да го знаехте по-рано, ако с неправилни грижи сте съсипали обувките си, но ви е жал да ги изхвърлите, не всичко е загубено. С подходящи материали и цветове може да възвърнете първоначалния им вид, но за тази цел трябва да се доверите на проверени професионалисти.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser