Преминете към основното съдържание

5 съвета за повече вяра в себе си

Щастливите хора живеят не само по-добре, но и по-дълго. Щастието обаче е невъзможно без добро самочувствие и вяра в собствените сили. Как можем да подобрим самооценката си?

© iStock

1. Казвайте мнението си

Научете се да изразявате това, което мислите, ясно, без да изпадате в агресивен тон. Работете върху формулирането на фразите, стремете се към конкретност.

2. Определете приоритетите си

Отделете време, за да размислите обективно върху вашите цели в живота. Какво е важно за вас? Оставете настрана съмненията и се съсредоточете върху това, което наистина искате. Стремежът към реализация на плановете подобрява значително самооценката.


КАК ДА ПРЕВЪРНЕМ СВОЯТА ИНТРОВЕРТНОСТ В СИЛА?


3. Направете списък на важните принципи в живота ви

Не се оставяйте да ви затрупат незначителни, вредни или просто чужди концепции за живота. Седнете и напишете това, което е важно за вас – свободата на словото и мисленето, уважението към другия, любовта, гражданското съзнание... Животът с идеали е по-щастлив.

4. Признайте си, че имате качества

Всеки от нас има и положителни, и отрицателни качества, които могат да се променят с течение на годините. Важното е да не се съсредоточавате само върху отрицателните и да забравяте положителните. Направете си списък на вашите добродетели и се старайте да го удължавате с нови качества. Попитайте приятелите си какво харесват във вас – може би ще се изненадате от отговорите им!


ЕГОИЗМЪТ МОЖЕ И ДА Е БЛАГОПРИЯТЕН ЗА ЗДРАВЕТО НИ


5. Търсете винаги положителната страна и разрешението

Когато изникне проблем, повечето хора виждат главно негативната страна, но винаги има и положителна, както и начини за разрешаването на проблема. Направете таблица с две графи – от едната страна напишете отрицателните детайли и моменти в ситуацията, от другата – положителните. Със сигурност така ще видите по-ясно и решението.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser