Преминете към основното съдържание

5 съвета, които ще ви помогнат да избегнете преяждането

Подгответе се за отрупаните трапези по празниците

Проблемът с преяждането изглежда е общ за всички. Той често се свързва с емоционални състояния и е компулсивно. Преяждаме на фона на преумора, стрес и други психологически нестабилни състояния. Проблемът става особено спешен с наближаването на Коледните и новогодишни празници, когато нито масата, нито стомахът могат да издържат на количеството храна. Предлагаме ви 5 съвета, които ще ви помогнат да се насладите на вкусната храна без след това да страдате.

Внимавайте с глада

Не довеждайте тялото си до състояние, в което сте готови да изядете слон. Когато сме много гладни, рискът от преяждане се увеличава няколко пъти. Затова се опитайте да хапвате здравословно между храненията и да ядете, когато почувствате глад. Опитайте обаче да не ядете плодове между храненията - те причиняват скокове в нивата на кръвната захар, което може да ви накара да се почувствате гладни.

Яжте бавно

Когато се храните бавно, част от храната има време да бъде усвоена и тялото осъзнава, че сте сити. Опитайте се да не ядете набързо. Превърнете закуската, обяда и вечерята в ежедневни ритуали, посветете това време на себе си, спрете да се притеснявате за проблеми и просто се насладете на храната си. И разбира се, не забравяйте да дъвчете добре.

Не забравяйте за водата

Твърде често бъркаме жаждата с глад и затова ядем твърде много. Не забравяйте да пиете вода през целия ден между храненията. Ако се чувствате гладни, опитайте да изпиете чаша вода половин час преди хранене - това ще ви помогне да нормализирате чувството на глад и да напълните малко стомаха си, като по този начин ще ядете по-малко.

Не яжте пред екрана на телефона или лаптопа

Когато сте заети да разглеждате Instagram или да следите любимата си телевизионна поредица, нямате контрол върху количеството храна, което консумирате. Освен това мозъкът е зает с консумация на съдържание, а не на храна, поради което, според много диетолози, може дори да си докарате различни стомашни заболявания, като гастрит например

Спете повече

Знаем, че количеството и качеството на съня се отразяват на всички области на живота ни. Това важи и за консумацията на храна. Ако не получавате достатъчно сън редовно, тялото ви е в постоянен стрес. Освен това, поради липса на сън, той се нуждае от допълнителна енергия - която най-бързо може да бъде получена от храната. Опитайте се да спите поне 8 часа и да си лягате по-рано.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser