Преминете към основното съдържание

5-те вида връзки след развода

Да, дори след бракоразводното дело двойката запазва някакви отношения, които са си вид връзка. Какви са вариантите?
След бракоразводното дело има пет най-вероятни сценария. И три от тях са доста функционални. Р
След бракоразводното дело има пет най-вероятни сценария. И три от тях са доста функционални. Р © iStock

Развод, а след развода – смърт, поне метафорично. Мрак и тишина в комуникацията. Разбира се, че не е нужно да бъде така. Особено ако има замесени и деца.

Проучване върху съвместното родителство след развода установи, че от бракоразводното дело нататък има пет най-вероятни сценария. И три от тях са доста функционални. Разривът при всички, разбира се, е на много нива – емоционален, физически, икономически. Ето как партньорите варират от приказни половинки до измислени врагове:

1. Развеначният дует

С други думи: „Татко го няма.“

Най-често единият партньор (по-често бащата) си плюе на петите, проявявайки безотговорност и егоизъм в най-висша степен. И децата губят връзката с него. Това е единственият вариант, при който семейството оцелява само с един родител.

Когато мама или татко изчезнат, семейството оцелява само с един родител.

2. Перфектното партньорство

С други думи: „Мама и татко са разведени? Наистина ли?“

Те продължават да изпълняват родителските си задължения, като ги споделят справедливо и отговорно. Все още се отнасят един към друг като най-добри приятели. И често се случва така, че се женят/омъжват повторно. За всички извън това голямо италианско семейство връзките в него са загадка.

Перфектните партньори са като най-добри приятели.

3. Кооперативната колегиалност

С други думи: „Мама и татко си помагат.“

Тези бивши двойки са по-малка загадка, в сравнение с перфектните партньори. Също като тях, „кооперативните колеги“ си поделят задълженията, но все пак не се отнасят един към друг като най-добри приятели. Може и да не стигнат отново до брак, но често намират нов/а партньор/ка в живота. Подобни отношения стават стабилни обикновено след дълга терапевтична работа.

Кооперативните колеги си поделят задълженията.

4. Гневното сътрудничество

С други думи: „Мама и татко доста си крещят.“

Разводът не е сложил точка на караниците. Натрупаният гняв и ненавистта продължават да бушуват и да търсят отдушник. И макар гневните сътрудници да се опитват да поддържат някаква взаимна отговорност заради децата, малките често усещат напрежението и се превръщат в негова изкупителна жертва.

Разводът не слага точка на караниците.

5. Враждуващият лагер

С други думи: „Мама и татко харчат парите не за мен, а за адвокати.“

Борба без край и без никакъв феърплей. Вместо за издръжка, изкараните и от двамата родители пари отиват за поредното дело за попечителство. Враждата е изместила всеки друг смисъл в живота на цялото семейство. А на децата им се налага да се научат да се оправят сами. По най-трудния начин.

За враждуващите няма феърплей.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser