Преминете към основното съдържание

5 тенденции в спортуването

Ако решите да планирате спорта за цяла година напред, вижте какво да изберете
© Thinkstock

В спорта и развитието му съществуват тенденции също както при модата и красотата. Ето някои, които вече се практикуват, и други, за които предстои да четем и да се запознаваме отблизо с тях.

1. Падълборд (Paddleboard)

© paddleboardspecialists.com

Почти сме сигурни, че сте планирали лятната си почивка Един от най-бързоразвиващите се летни водни спортове е падълборда (за който все още нямаме адаптирана българска дума). Просто е: дъска, на която стоите изправени през цялото време, а се придвижвате с весло, с което гребете във водата. По-трудно е, отколкото ви се струва. Фитнес ефектът е поразителен – тялото ви ще бъде във форма още след първите два-три урока.

2. Тренировка с TRX ластици

© trxtraining.com

Никога не подценявайте възможностите на вашето тяло и способността му за издръжливост. Заниманията с тези колани не изисква определено място. Може да ги „инсталирате“ където искате – от хотелската стая до дървото в парка. Тези упражнения включват силата на гравитацията и собственото ви тегло като съпротивление в работата върху мускулите. 

3. Батут

Мини батутът е достъпен навсякъде – от онлайн магазина до най-близката фитнес зала. Дори не може да си представите колко много ви помага той в укрепването на здравето ви. Скоковете заздравяват лимфната система и помагат за разнасянето на кръвта из цялото тяло. Лимфната система е нещо като „кошница“ и извежда от тялото ни всички токсини. Така че, събудете детето в себе си и отидете да поскачате на батут.

4. Гири тип пудовки

Те са измислени в Русия през 1700 г., за да се придържат с тежести чувалите с пшеница. С годините обаче са започнали да живеят втори живот. Чугунени, гумени или пластмасови, тези „инструменти“ са изключително ефективни за подобряване на работата на сърдечно-съдовата система, силата и гъвкавостта на тялото. С тяхан помощ може да тренирате както гормата, така и долната половина на тялото.

5. Функционален тренинг

Този термин засега се изпозлва предимно в спортните среди и има основание за това. Значението му е основно във възстановяването, а целта му е да се засили тялото, използвайки упражнения, които са подобни на начина, по който се движим. Например поставянето на предмети на горните рафтове, заемане на седнало положения, повдигане на разхвърляни предмети и т. нат. С помощта на изпълняването на подобни прости движения тялото става по-силно, само защото си спомня основните движения – това, за което в действителност е създадено.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser